Hírek


Ifjúsági felkészítés kezdődött Pécsett
2014. február 12. 10:16
Tűzmegelőzési, és általános katasztrófavédelmi tájékoztató előadássorozat vette kezdetét kedden Pécsett a Pollack Mihály Műszaki Szakközépiskolában. A szakközépiskola 9-10. évfolyamos diákjai két alkalommal hallhattak előadást a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársaitól.

Ahmann Roland tűzoltó zászlós -katasztrófavédelmi megbízott- előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy katasztrófavédelem megyei szinten több fogadóintézménnyel, idén is várja azokat a diákokat, akik az érettségihez szükséges közösségi szolgálatot polgári védelmi, tűzvédelmi vagy iparbiztonsági területen szeretnék teljesíteni.

Katasztrófavédelmi közösségi szolgálatra jelentkezhet minden olyan 9-11. évfolyamon tanuló középiskolai hallgató, aki szabad akaratából, egyéni választása és motivációja alapján, a pénzügyi haszonszerzés szándéka nélkül végez önkéntes tevékenységet, más személyek, vagy a közösség javát szolgálva. A katasztrófavédelem kiemelt célja a gyermekek és fiatalok katasztrófavédelmi felkészítése, amelynek érdekében országszerte lehetőséget biztosít a középiskolás diákok számára, hogy közösségi szolgálati kötelezettségüket a katasztrófavédelem szerveinél, megyei igazgatóságokon, kirendeltségeken, tűzoltó-parancsnokságokon teljesítsék. Ennek során megismerhetik a szervezet feladatrendszerét, kialakul bennük a biztonság, a katasztrófák megelőzése és a katasztrófák elleni védekezés melletti elkötelezettség és felelősségérzet, és későbbi életük folyamán nagy valószínűséggel többet tesznek majd saját és környezetük biztonságáért.

Zdelár Géza tűzoltó hadnagy -a Pécsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági munkatársa- előadásában először az égéstermék elvezetők (kémények) ellenőrzésével, tisztításával és műszaki felülvizsgálatával kapcsolatos tudnivalókat ismertette a hallgatósággal. Elmondta, hogy kémények megfelelő karbantartása, és időszakos felülvizsgálata mindenkinek az érdeke. A családi ház tüzek időnként a nem megfelelő műszaki állapotú kémények miatt következnek be, továbbá az ellenőrzések, tisztítások elvégzése egyes esetekben megelőzheti a szénmonoxid mérgezéseket és biztosíthatja energiatakarékos, kevésbé környezetszennyező tüzelést.

Előadásában ezután bővebben ismertette a tüzelő- és fűtőberendezések biztonságos használatával kapcsolatos tudnivalókat, valamint a szén-monoxid mérgezések megelőzése érdekében a legfontosabb teendőket, illetőleg a követendő magatartási formákat. A hadnagy elmondta, hogy amennyiben felmerülhet a szén-monoxid mérgezés gyanúja (szédülés, fejfájás, rosszullét), azonnal nyissák ki az ablakokat, ajtókat, kezdjék meg a szellőztetést, gáztüzelés esetén kapcsolják le a tüzelőberendezést és menjenek szabad levegőre, mérgezés esetén hívják a mentőszolgálat munkatársait. Az akár halálos kimenetelű esetek néhány egyszerű és könnyen betartható szabállyal megelőzhetők.

Az előadások végeztével az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által készített plakátokat adtak át az iskolának, amelyek a szén-monoxidmérgezéssel járó balesetek számának csökkenésének reményében készültek.

A következő alkalommal a Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskolában tartanak majd előadást a katasztrófavédelem szakemberei.

Forrás: Zdelár Géza tűzoltó hadnagy


 

Kapcsolódó képek:

Ifjúsági felkészítés kezdődött Pécsett Ifjúsági felkészítés kezdődött Pécsett Ifjúsági felkészítés kezdődött Pécsett
>>> További képek a galériában <<<