Hírek


Csökkenő tendencia a tűzesetek számában-értékelt a Tűzmegelőzési Bizottság
2014. november 27. 10:38
Szerdán tartotta második féléves ülését a Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság, amelynek fő témája a Bizottság munkájának értékelése és elemzése volt.

A Bizottság működésének tapasztalatait statisztikákon keresztül mutatta be Karsa Róbert tűzoltó alezredes, a Bizottság elnökhelyettese. Előadásában kiemelte, biztatóan alakulnak a 2014-es számok, azonban nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni erre az évre vonatkozóan, hiszen még egy hónap hátra van.

A megelőzési kampányoknak, és az időjárási körülményeknek köszönhetően csökkent a tűzesetek száma, 2012-ben 1360 tűzesetnél avatkoztak be a  megyei tűzoltói, 2013-ban 614 alkalommal, míg ebben az évben ez a szám a tegnapi nappal bezárólag mindössze 500. A csökkenés mögött szervezett, és tudatos felvilágosító és tájékoztató kampány van, amely főként a társasházi lakóközösségekre irányult ebben az évben. Ennek az volt az oka, hogy megyében bekövetkezett 500 tűzeset 37%-a otthon jellegű létesítményekben keletkezett, nagyobb részük társasházakban. A Bizottság propaganda tevékenysége szórólapok, tájékoztató anyagok készítésében és terjesztésében, valamint bemutatók megtartásában nyilvánult meg. A katasztrófavédelmi kirendeltségek munkájának köszönhetően több, a megyeszékhelytől távol eső kistelepülésre is eljutott a megyei tűzmegelőzési bizottság sátra. Karsa Róbert kiemelte, az év talán egyik legfontosabb időszaka következik most, hiszen a fűtési szezonnal összefüggő megelőzési feladatok mellett, az adventi időszak veszélyeire is fel kell hívni a figyelmet. „Annak érdekében, hogy minél több embert meg tudjunk szólítani, az idei évben is találkozhatnak az érdeklődők a Tűzmegelőzési Bizottsággal a pécsi adventi vásárban.” – zárta előadását az elnökhelyettes.

Fischer András tűzoltó főhadnagy, a Bizottság titkára tájékoztatta a megjelenteket azokról az eredményekről, amelyeket csak a Bizottság tagjainak aktív munkájával lehetett megvalósítani és elérni. Többek között a terményszárító tüzek megelőzéséről és az épületek elektromos hálózatára vonatkozó felülvizsgálat jelentőségéről kiadott tájékoztató anyagokat ismertette. Végül az elmúlt időszak jelentős propaganda tevékenységét foglalta össze.

Rác Szabó András tűzoltó hadnagy bizottsági tag, aki egyben a pécsi kirendeltség hatósági osztályvezetője, tájékoztatást adott a társasházakat érintő hatósági ellenőrzések tapasztalatairól. Kiemelte, mivel a tűzesetek 37%-a az otthon jellegű létesítményekben következik be, ezért fontos, hogy a társasházi közösségek tűzvédelmi körülményeit rendezzék. Jelenleg ötven pécsi társasház ellenőrzése van folyamatban, közülük 31 esetben megtörtént a helyszíni szemle is. A menekülési útvonalat szűkítő virágcserepek nagyrészt eltűntek a lépcsőházakból, azonban az épületek villámvédelmére és villamos berendezéseire vonatkozó felülvizsgálati dokumentáció gyakran hiányzik. Emellett sok esetben tárolásra használják a szemétledobókat, ami szabálytalan. Emellett még mindig jelentős számban tapasztalják a hatóság szakemberei, hogy a vagyonvédelmi céllal felhelyezett rácsok elhelyezése nem felel meg a tűzvédelmi előírásoknak.

A hibák megszűntetése érdekében, a hatóság egyeztetést kezdeményez a társasházak kezelőivel, és tájékoztató kiadványt is készít majd a Bizottsággal közösen.

Az értekezlet zárásaként Karsa Róbert minden résztvevőnek megköszönte az egész éves munkáját, és további együttműködést és támogatást kért a Bizottság év végi, és 2015-ös munkájához.


 

Kapcsolódó képek:

Csökkenő tendencia a tűzesetek számában-értékelt a Tűzmegelőzési Bizottság Csökkenő tendencia a tűzesetek számában-értékelt a Tűzmegelőzési Bizottság Csökkenő tendencia a tűzesetek számában-értékelt a Tűzmegelőzési Bizottság