Hírek


Méhek és darazsak elleni védelem
2016. június 09. 12:41
A tavaszi és a nyári időszakban gyakran okoznak problémát a méhek és a darazsak. A hőség miatt pedig fokozottan jelennek meg a rovarok a lakóövezetekben, ahol vizet is találnak. A leggyakrabban öntözött kertek, és a medencék közvetlen környezetét szállják meg a darazsak és a méhek.

Darázsirtás szolgáltatást csak szakképzettséggel és tevékenységi engedéllyel rendelkező szakcég vagy egyéni vállalkozó végezhet. Rovarirtást csak engedélyezett irtószerekkel és megfelelő végzettséggel lehet hivatalosan végezni!

A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény szerint a műszaki mentés: természeti csapás, baleset, káreset, rendellenes technológiai folyamat, műszaki meghibásodás, veszélyes anyag szabadba jutása vagy egyéb cselekmény által előidézett veszélyhelyzet során az emberélet, a testi épség és az anyagi javak védelme érdekében a tűzoltóság részéről – a rendelkezésére álló, illetőleg az általa igénybe vett eszközökkel – végzett elsődleges beavatkozói tevékenység.

A vonatkozó jogszabály szerint a méhbefogás, darázsirtás nem tűzoltói feladat, de bizonyos esetekben az azonnali beavatkozás igénye megkövetelheti a tűzoltó egységek részéről a kapcsolódó feladatok elvégzését.

Méhrajokkal, darazsakkal kapcsolatos intézkedés során a katasztrófavédelem tűzoltó egységei a veszélyeztetett helyen levő személy(ek) kimenekítését végzik el. Rovarirtási (darázsirtási) tevékenységet nem folytatnak.

Ilyen lehet, ha valakit nehezen megközelíthető helyen (pl.: kirándulás közben erdőben) ér rovarcsípés, melynek következtében mozgásképtelenné válik, nem tud önerejéből orvosi ellátást igénybe venni. Ilyen esetben a katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek jogszabályban meghatározott feladata az emberélet mentése, a rovarcsípést szenvedett személy mentőegységekhez történő eljuttatása.

Más esetekben a katasztrófavédelem ügyelete telefonon ad tájékoztatást a méhraj befogók és a darázsirtással foglalkozó személyek elérhetőségéről.   Amennyiben a méhek, darazsak olyan helyen tartózkodnak, ahol emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, ne kíséreljék meg eltávolítani a fészket és a rovarokat, hanem minden esetben hívjanak szakembert!

A Baranya megyei méhraj befogó méhészek és darázsirtók elérhetőségét itt találja.