Hírek


Kevesebb szabadtéri tűz volt a megyében
2016. szeptember 20. 13:00
Főként a tavaszi és a nyári időszakra jellemző vegetációtüzek szinte minden évben jelentős munkát adnak a tűzoltóknak. A 2016-os tavaszi és nyári statisztikai mutatók elemzéséből látszik, hogy ebben az évben sikerült csökkenteni a szabadtéri tüzek számát Baranya megyében.

A március és augusztus közötti időszakot vizsgálva kiderül, hogy míg 2015-ben hatvankilenc esetben riasztották a megye tűzoltói szabadtéri tűzesethez, addig ebben az évben mindössze harminckilenc hasonló segélyhívás érkezett. A legtöbb eset a szigetvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság működési területére esett, összesen tizenhat. A mohácsi tűzoltóság tíz, a pécsiek hét, a komló beavatkozók négy, míg a siklósiak két alkalommal vonultak vegetáció tűzhöz.

Nagyobb erdős területeket nem érintettek idén a tűzesetek, főként a közúti és vasúti közlekedési útvonalak menti árkok, kiskertek gazos területei kaptak lángra. Jelentős anyagi kárral járó vegetációtüzek is voltak Baranyában, amelyek főként a mezőgazdasági betakarítási munkálatokhoz kapcsolódtak.

A csökkenés oka több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt a tavaszi és nyári időszakban is voltak csapadékosabb időszakok, amelyek kedvezően hatottak a szabadtéri tüzek számának csökkenésére. Másrészt, a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében, kiemelt feladata volt a katasztrófavédelemnek az elhanyagolt, gazos területek ellenőrzése.

A munkában jelentős segítséget nyújtottak a települések közbiztonsági referensei, akik előzetesen felmérték azokat a területeket, ahol elhanyagolt volt a növényzet. A felmérés alapján a tűzoltó-parancsnokságok áttekintették az elmúlt évek szabadtéri tűzeseti statisztikáit, kiszűrték azokat a helyszíneket, ahová már többször is riasztották a tűzoltókat. Így alakult ki az a lista, amelyet kontroll alá vonnak a katasztrófavédelem és a földhivatal munkatársai. A kockázatosnak ítélt területeken ellenőrizni kellett a tűzoltói beavatkozás feltételeinek (megközelítés, bejutás, oltóvíz ellátás) biztosítását.

A megelőzés egy másik pillére, a tájékoztatás volt. A katasztrófavédelmi kirendeltségek levélben hívták fel illetékességi területükön lévő önkormányzatok figyelmét előzetesen a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében szükséges intézkedésekről és megküldték részükre a Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság tájékoztató kiadmányát is.

A bekövetkezett szabadtéri tűzesetek körülményeit minden esetben az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztálya vizsgálta ki.

 

 


 

Kapcsolódó képek:

Kevesebb szabadtéri tűz volt a megyében Kevesebb szabadtéri tűz volt a megyében Kevesebb szabadtéri tűz volt a megyében
>>> További képek a galériában <<<