Hírek


Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Harkányban
2016. november 10. 10:00
Kedden az esti órákban szén-monoxid-szivárgás miatt riasztották a siklósi tűzoltókat egy harkányi családi házhoz.

A Bocskai utcai házban fény és hangjelzést adott a falon elhelyezett szén-monoxid-érzékelő. A tűzoltók kiérkezésekor a lakók már az udvaron tartózkodtak, közülük egy nő panaszkodott fejfájásra. Őt a mentőszolgálat munkatársai a helyszínen ellátták, kórházba nem kellett szállítani.

A tűzoltók mérőműszerek segítségével kimutatták a szén-monoxidot a házban, ahol egy gázkazán és egy cserépkályha biztosította a fűtést. A gázkazán a külső környezet levegőjével működött és az égéstermék is a szabadba távozott, így az nem okozhatta a rendellenességet. Vélhetően az egyik szobában elhelyezett cserépkályha használata, és a szellőztetés hiánya együttesen eredményezett magas szén-monoxid szintet. Az ingatlanban néhány hónapja cseréltek nyílászárókat, amelyek jobb szigetelőképességgel rendelkeznek, így fokozottan kell ügyelni a rendszeres szellőztetésre.

A szén-monoxid jelenlétét nem érzékeljük, mivel színtelen, szagtalan, a szervezetre gyakorolt hatásai (rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság) könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. Az akár halálos kimenetelű esetek néhány egyszerű és könnyen betartható szabállyal megelőzhetők.

Néhány épületgépészeti berendezés is jelentősen rontja a tüzelőberendezés levegőellátását és az égéstermék elvezetését: konyhai páraelszívók, mellékhelyiségek szagelszívói, különböző tüzelőanyaggal üzemeltetett kéményes, nyílt égésterű tüzelőberendezések lakáson belüli együttes üzemeltetése, központi porszívó, szárítós mosógép, mobil klíma.

Ha minden óvintézkedést megtettünk, berendezéseinket, épületgépészeti rendszerünket műszakilag megfelelő állapotban tudjuk, de még növelni akarjuk a biztonságunkat, akkor vásárolhatunk és használhatunk szén-monoxid-érzékelőt. Az érzékelők akkor tudják betölteni kellőképpen funkciójukat, ha megbízható típust szerzünk be, azt a gyártó előírásainak megfelelően telepítjük és használjuk, az érzékelőt élettartama (általában 5 év) lejárata előtt lecseréljük. A szén-monoxid-érzékelők használata jelenleg nem kötelező, de miután életet menthet, mindenképpen ajánlott.