Hírek


Tűzgyújtási tilalom betartását célzó ellenőrzések Siklós és Sellye környékén
2017. július 07. 11:27
2017. június 20-tól, átmeneti időszakra vonatkozó általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a földművelésügyi miniszter. A katasztrófavédelem szakemberei most a szabályok betartását ellenőrzik az erdőterületek környékén.

A tilalom elrendelését az tette szükségessé, hogy Magyarország erdeiben számos helyen fokozott tűzveszély alakult ki az erősödő felmelegedés, valamint a szeles és csapadékmentes napok számának növekedése miatt.

A tilalom érvényes az erdőkben és fásításokban, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon is. A tűzgyújtási tilalom ideje alatt tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken található kijelölt tűzrakó helyeken is.

Ebben az időszakban az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazóknak is körültekintőbben kell eljárniuk. Egy égő, eldobott cigarettacsikk például néhány percen belül kiterjedt tüzet is okozhat. 

A siklósi katasztrófavédelmi kirendeltség munkatársai a napokban tartottak sorozatos ellenőrzéseket a tűzgyújtási tilalomra vonatkozó szabályok betartására.

A Mecsekerdő Zrt. Sellyei Erdészete kezelésében levő erdőterületek közül négy Sellye és Siklós környéki helyszínt jártak be a szakemberek az illetékes erdésszel közösen.

Az ellenőrzések alkalmával a tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos előírások teljesülését, a tilalomra figyelmeztető táblák meglétét, és az erdőbe vezető utak, védősávok állapotát, valamint az erdőtűzvédelmi tervek tartalmát vizsgálták.

A tűzgyújtási tilalom ideje alatt fontos szerephez jutnak a tűzvédelmi őrök is. Ők tanuló erdészek, akik folyamatosan járják a turistaútvonalakat, tájékoztatják a kirándulókat a szabályokról, és ha rendellenességet tapasztalnak, azt azonnal jelzik. A katasztrófavédelem szakemberei átadták részükre a Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság tájékoztató kiadványait is, amelyben a tilalom ideje alatt betartandó szabályok vannak összefoglalva.

 

 

 


 

Kapcsolódó képek:

Tűzgyújtási tilalom betartását célzó ellenőrzések Siklós és Sellye környékén Tűzgyújtási tilalom betartását célzó ellenőrzések Siklós és Sellye környékén Tűzgyújtási tilalom betartását célzó ellenőrzések Siklós és Sellye környékén
>>> További képek a galériában <<<