Hírek


Intenzív szúnyoggyérítés várható a héten
2017. július 17. 14:14
A június elseje óta tartó központi szúnyoggyérítési program keretén belül eddig 907 településen, összesen 438 ezer hektáron permeteztek a szakemberek. Amennyiben az időjárás lehetővé teszi, ezen a héten 140 településen és Budapest nyolc kerületében fogják gyéríteni a vérszívókat, mintegy 60 ezer hektáron.

A múlt héten teljeskörű légi és földi irtás zajlott Békés és Csongrád megyében, Budapesten és a Csepel-sziget településein. A turisztikailag frekventált régiók közül a Balatonnál és a Tisza-tónál voltak földi kezelések.
 
Csongrád megyében az emelkedő szúnyogártalom miatt a következő napokban is folytatódik a munka, emellett Fejér megyében Székesfehérvárott és a Velencei-tó környékén lépnek fel a rovarok ellen. Zala megyében a szezon első szúnyoggyérítésére kerül sor, és számos Tolna megyei településen is ezen a héten végeznek először kezelést. Győr környékén ismét emelkedésnek indult a szúnyogok egyedszáma, ezért ott teljeskörű beavatkozás lesz.
 
A Duna mentén több régióban is biológiai módszerrel lépnek fel a lárvák ellen, csökkentve ezzel a szúnyogok utánpótlását.
 
A katasztrófavédelem honlapján, a szúnyoggyérítés menüpont alatt nyomon követhető, hogy melyik napon, melyik településen, milyen módszerrel védekeznek a vérszívók ellen.

Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, továbbá idén is van lehetőségük jelezni a katasztrófavédelem megyei ügyfélszolgálatai felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A szakemberek folyamatosan mérik a szúnyogok egyedszámát, és ha szükséges, a következő hetekben elrendelik a szúnyoggyérítést ott, ahol a helyzet ezt indokolja. A szúnyoggyérítéssel kapcsolatos kérdéseket a szunyoggyerites.baranya@katved.gov.hu elektronikus levélcímre várjuk.

Heti programok (érintett települések listája)

8. heti program (29. hét)

7. heti program (28. hét)

6. heti program (27. hét)

5. heti program (26. hét)

4. heti program (25. hét)

3. heti program (24. hét)

2. heti program (23. hét)

1. heti program (22. hét)