Hírek


Az ünnep hetén is gyérítik a szúnyogokat
2017. augusztus 15. 09:24
A június elseje óta tartó központi szúnyoggyérítési program keretén belül eddig összesen 618 ezer hektáron végeztek szúnyoggyérítést a szakemberek. Amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi, ezen a héten mintegy 95 ezer hektáron lépnek fel a vérszívók ellen.


Az országos szúnyoggyérítési program elmúlt hetében pótolták a hőségriadó miatt korábban felfüggesztett munkákat. Győr környékén, a mosoni régióban, a Dráva mentén, a Dunakanyarban és a Fertő tó térségében azokon a településeken gyérítették a szúnyogokat, amelyeken eredetileg az előző héten dolgoztak volna. Ezen felül több Duna menti régióban – Csepel-sziget, Szekszárd, Baja és Mohács térsége, valamint a főváros vízparti területei – indult emelkedésnek a szúnyogok száma, így ezeken a helyeken vált szükségessé a további gyérítés. Légi és földi kezeléseket a Dráva mentén, Békés, Vas és Zala megyében végeztek.
 
Ezen a héten a turisztikai régiók közül három nagy tavunk környékén lehet kezelésre számítani, a Balaton és a Tisza-tó környékén légi és földi kezeléseket is végeznek, a Velencei-tónál pedig légi munkálatokra kerül sor. A Duna mentén a Szigetközben, Budapesten, Dunaújváros térségében és Csongrád megyében lesznek kiterjedt szúnyoggyérítési munkálatok. Részleges kezelésekre kerül sor Szolnok környékén, Veszprém és Baranya megyében, valamint a korábban elhalasztott szúnyoggyérítést végzik el Debrecenben és Szekszárdon.

Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, továbbá idén is van lehetőségük jelezni a katasztrófavédelem megyei ügyfélszolgálatai felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A szakemberek folyamatosan mérik a szúnyogok egyedszámát, és ha szükséges, a következő hetekben elrendelik a szúnyoggyérítést ott, ahol a helyzet ezt indokolja. A szúnyoggyérítéssel kapcsolatos kérdéseket a szunyoggyerites.baranya@katved.gov.hu elektronikus levélcímre várjuk.

Heti programok (érintett települések listája)

12. heti program (33. hét)

11. heti program (32. hét)

10. heti program (31. hét)

9. heti program (30. hét)

8. heti program (29. hét)

7. heti program (28. hét)

6. heti program (27. hét)

5. heti program (26. hét)

4. heti program (25. hét)

3. heti program (24. hét)

2. heti program (23. hét)

1. heti program (22. hét)