Hírek


Tűzoltók mentették egymást Mohácson
2017. szeptember 07. 11:54
A tűzoltók minden nap készen állnak arra, hogy embereket mentsenek. Az elméleti és gyakorlati felkészítésük legnagyobb arányát az tesz ki, hogy a különböző tűzeseteknél és műszaki mentéseknél hogyan kell a leghatékonyabban és a legrövidebb időn belül emberéleteket és anyagi javakat menteni. Nem szabad elfeledkezni azonban arról sem, hogy a tűzoltók is kerülhetnek bajba, mikor csak a társaik felkészültségére hagyatkozhatnak.

A felkészülés érdekében rendszeresen tartanak tréningeket a beavatkozó állomány részére. A képzésen különös figyelmet szenteltek az eszköz nélküli mentési technikákra, mivel a gyakorlatban is többnyire speciális eszközök nélkül és gyorsan kell végrehajtani a mentéseket

Egy elméleti előadást követően, a laktanya szertárában és a lépcsőfordulóban is kipróbálták azokat a mentési technikákat, amelyek adott esetben sorsdöntők lehetnek.  A felkészítésen foglalkoztak a társmentés szabályaival, a Rautek-féle műfogással, a sérült tűzoltók mentésével és lépcsőn történő mozgatásával, valamint a mentőkötéllel való mentéssel is. 

Az első feladat szerint, egy sérült tűzoltót kellett kimentenie két másik beavatkozónak. A mozdulatlanul fekvő társuk megközelítéséhez tömlőt használtak, amely biztos tájékozódási pontot jelentett. A sérült tűzoltó megtalálásakor a mentést végzők egyike a fejnél, a másik a lábnál helyezkedett el. Ellenőrizték a légzőkészülékét, és biztosítottak számára a kimentés időtartamára elegendő levegőt. Ezt követően a lábnál lévő társ mindkét oldalon meglazította a sérült tűzoltó légzőkészülékének derékhevederét. Szétkapcsolta az egyik szárat, amelyet átvezetett a lába között, majd újból összekapcsolta. Ezután a hevedert teljesen meghúzták. Ezzel a mozdulattal biztosították a légzőkészüléket, hogy a mozgatás során ne tudják lehúzni a mentendőről, valamint elérték azt, hogy a palack egy kicsit kiforduljon oldalra, ami megkönnyítette a mozgatást. Ezt követően a fejnél lévő tűzoltó a sérült oldalához kihúzódott és a hozzá közelebbi vállhevedert megfogta. Ugyanakkor a lábnál lévő tűzoltó négykézlábra ereszkedett és a sérült mindkét lábát rátette a saját vállára, úgy hogy felső lábszára és a válla derékszöget zártak be. Így biztonságban kimentették a tűzoltók bajba jutott társukat.

Végül gyakorolták az eljárást is, mikor egy tűzoltó végezte a mentést, majd a sérült lépcsőn történő mozgatását próbálták ki a mohácsi beavatkozók.