Hírek


Vadveszély-Óvatosan az utakon!
2018. szeptember 05. 09:50
Szeptember végéig tart a szarvasok párzási időszaka, ilyenkor megnövekszik a vaddal való ütközések száma. A vadak elvesztik óvatosságukat, és a nap bármely szakában, bárhol felbukkanhatnak, ezzel anyagi kárt és személyi sérülést is okozva.

Érdemes jóval körültekintőbben közlekedni az utakon a balesetek elkerülése céljából:

-Lassítson! Ha nem a megengedett legnagyobb sebességgel közlekedik, jóval több ideje lesz reagálnia egy esetlegesen hirtelen felbukkanó vadra.

-Ne mobilozzon! Vezetés közben alapvetően kerülni kell a telefon kezelését, hiszen veszély esetén így lassabban tud reagálni. Nagy meglepetés érheti, ha egy vad áll az úton a következő kanyarban.

-Mindig kapcsolja be a biztonsági övet! Az esetleges hirtelen fékezés, vagy ütközés esetén a biztonsági öv megmentheti az életét!

-Kapcsolja fel a távolsági fényszórót! Így nagyobb területet láthat át, szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsolja le a reflektort!

-Tartson nagyobb követési távolságot, hiszen az elöl haladó gépkocsi is ugyanúgy bármikor hirtelen fékezésre kényszerülhet.

-Folyamatosan figyelje az út mindkét oldalát!

-Ha vadat lát, lassítson! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek.

-Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is, általában ezek az állatok csoportokba verődnek.

-Lakott területen belül is találkozhatunk őzekkel vagy más vadállatokkal. Általában sötétedés után jönnek elő, de gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhatnak.