Hírek


Polgári védelmi nap és nemzeti minősítő gyakorlat lesz Palkonyán
2019. április 11. 11:22
A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és Palkonya Önkormányzata idén is - 2019. április 13-án 8 órai kezdettel - 44 önkéntes illetve állami szervezet több mint 400 tagjának részvételével Polgári Védelmi Napot és Nemzeti Minősítő Gyakorlatot tart a veszélyeztető kockázatok elleni hatékony felkészülés érdekében.

A rendezvény a település önvédelmi képességének erősítése okán lehetőséget ad a katasztrófavédelmi együttműködési megállapodással rendelkező önkéntes szervezetek Nemzeti Minősítő rendszerben történő besorolására mellett a társszervek, a közműszolgáltatók, valamint további önkéntes szervezetek együttműködésének gyakorlására is.

A helyi koordinátorok irányítása mellett működő mozzanatok:

  • Villányi-, Pogányi-vízfolyás okozta veszélyek helyi kezelése három helyszínen,
  • helyi infrastruktúra lehetséges baleseteihez kapcsolódó feladatok négy helyszínen,
  • nagy létszámú emberseregletet megmozgató sport és kulturális rendezvényekhez és zarándoklatokhoz kapcsolható esetleges sérült/eltévedt személyek mentése két helyszínen,
  • veszélyes fák kezelése egy helyszínen,
  • vasút üzemének biztosítása (vasúti híd aládúcolásos megerősítése érdekében) két helyszínen.

Az egyes mozzanatok végrehajtása egyrészt a Nemzeti Minősítési előírásoknak megfelelően, valamint a helyszínekhez kijelölt feladatkoordinátorok által előkészített feladatsorokhoz és a résztvevők fizikai- és anyagi-technikai felkészültségéhez igazítottan történik.

Fotós: Schönberger Zsolt - Palkonya ÖTE