Hírek


Baranyából is volt megfigyelő Portugáliában
2019. június 04. 15:06
Magyar szakemberek is részt vettek május 29-e és június 1-je között a CASCADE'19 elnevezésű, 48 órás, komplex katasztrófavédelmi gyakorlaton Portugáliában. A rendezvényre két tucat európai, ázsiai és afrikai országból összesen 35 megfigyelő érkezett, akik az értékelésen túl a folytatásra is javaslatot tettek.

A BM OKF Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség mb. főosztályvezetője, Barta-Vámos László tű. őrnagy, és a pécsi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka, Farkas Roland tű. százados megfigyelőként képviselte Magyarországot az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusának eddigi legnagyobb gyakorlatán.

A portugál polgári védelem teljes kapacitással dolgozott a gyakorlaton, ezen felül négy kerület huszonkét önkormányzata és húsz egyéb portugál szervezet, továbbá a tengerészeti hatóság, hadsereg, rendőrség, csendőrség, mentőszolgálat vett részt a műveletekben. Az EU Polgári Védelmi Mechanizmus keretében az Európai Bizottság összekötőket és értékelőket küldött, öt ország, Belgium, Franciaország, Horvátország, Németország, Spanyolország pedig mentőalakulatokkal, nukleáris, radiológiai, vegyi és biológiai felderítő, vízi mentő, városi kutató-mentő, víztisztító csapatokkal vett részt a műveletekben.

Május 29-én a Sintrában létrehozott nemzeti vezetési ponton tartottak eligazítást a szervezők a gyakorlat menetéről, a megfigyelők feladatairól, a portugál polgári védelem felépítéséről és tevékenységéről.

A program második napján a házigazdák a megfigyelőket a kárhelyszínekre vitték. Először a Lisszabontól 200 kilométerre lévő Aveiro kikötőjébe indultak, ahol egy összetett beavatkozást kísérhettek figyelemmel: egy tengerjáró hajóból fűtőolaj szivárgott, majd egy konténerből veszélyes anyag szivárgott, a veszélyes helyzet felszámolásának valamennyi lépését végignézhették. A második kárhelyszínen a francia veszélyhelyzet-felderítő csapat nyújtott támogatást a portugál tűzoltóknak, ugyanitt drónok és robotok alkalmazását is tesztelték.

Az este folyamán Alenquer területén vízi kutatás és mentés egyes műveleteit, továbbá egy kárhelyszíni vezetési pontot lehetett megtekinteni, a munkálatokban a portugálok mellett egy belga vízi mentő csapat is részt vett. Ezen a helyszínen portugál beavatkozók a sérültek, illetve az áldozatok hozzátartozóinak nyújtottak támogatást.

Május 31-én egy közeli tavon szimuláltak hajóbalesetet, a vendégek megfigyelhették, mi a teendő, ha veszélyes anyag kerül a környezetbe és a vízbe, valamint víz alatti kutató-mentő feladatokat is figyelemmel kísérhettek.

A kiküldetés utolsó napján Barreiro településen tartották meg a gyakorlat hivatalos gyorsértékelését, amelyen a portugál belügyminiszter és az Európai Bizottság Humanitárius Segítségnyújtási és Polgári Műveletek Főigazgatóságának a képviselője is részt vett. Az unió képviselője kiemelte, hogy ez volt az Unió Polgári Védelmi Mechanizmusa keretében szervezett legnagyobb gyakorlat, amelyen több mint 3500 ember vett részt.

(Forrás: BM OKF)

Fotós: Barta-Vámos László tű. őrnagy BM OKF Farkas Roland tű. százados Baranya MKI

 

Kapcsolódó képek:

Baranyából is volt megfigyelő Portugáliában Baranyából is volt megfigyelő Portugáliában Baranyából is volt megfigyelő Portugáliában
>>> További képek a galériában <<<