Hírek


Véradást szervezett a katasztrófavédelem a világnapon
2019. október 09. 23:39
A hagyományokhoz híven a katasztrófavédelem a Magyar Vöröskereszttel közösen országos véradást szervezett a Katasztrófák Csökkentésének Világnapja alkalmából. Október kilencedikén a főigazgatóság és a területi szervezetek munkatársai összesen több mint háromszáznyolcvan liternyi vért adtak. A megyében a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon várták a véradókat.

Az idei véradáson országosan összesen ezeregyszázegy kolléga jelent meg, közülük kilencszázötvenhárman ténylegesen adhattak vért, segítségükkel háromszáznyolcvanegy liter vér gyűlt össze.

Véradáson egyébként bárki részt vehetett, aki egészséges, és elmúlt tizennyolc, de kevesebb, mint hatvanöt éves, és a helyszíni orvosi vizsgálat nem tárt fel kizáró, vagy halasztó okot. Utóbbiak közé tartozik például a füllyukasztás, a friss tetoválás, ilyenek a kisebb műtétek is, ezek után három hónapot, nagyobb műtétek esetén ennél is többet kell várni a véradással. A jelentkezők egy kérdőívet töltöttek ki, amelyben betegségekre, szokásokra vonatkozó kérdések is vannak. Aki megfelelt a szűrésen, attól egy-egy alkalommal négy és fél deci vért vettek le, ez egy átlagos, normál állapotban lévő felnőtt számára nem megterhelő.

A Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az Egyesült Nemzetek Szervezete 1989-ben jelölte ki, akkor október második szerdájára tették, később október tizenharmadikát nevezték ki világnapul. Ez a nap arról szól, hogyan tudják világszerte az emberek és a közösségek csökkenteni a katasztrófáknak való kitettségüket és minél jobban tudatosítani azt, milyen fontos kézben tartani a rájuk leselkedő veszélyeket. Az ENSZ minden évben valamilyen célt is kijelöl. A világnap idei témája illeszkedik a 2016-ban elindított, a katasztrófakockázatok csökkentését célzó Sendai Seven kampányba. 2019-ben a Sendai Keretrendszer hét célkitűzése közül a negyedik áll a középpontban: eszerint 2030-ig jelentősen csökkenteni kell azokat a károkat, amelyeket a katasztrófák okoznak a kritikus infrastruktúrákban, az alapvető szolgáltatásokban, különös tekintettel az egészségügyi, oktatási rendszerre, emellett növelni kell ezen rendszerek rugalmasságát, alkalmazkodóképességét. Az ENSZ főtitkárának idei üzenete szerint minden olyan dollárral hat dollár takarítható meg, amelyet arra áldoznak, hogy az infrastruktúrákat képessé tegyék a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra, az úgynevezett „klímarugalmasságba” történő befektetés tehát munkahelyeket teremt és megtakarításhoz vezet.

Fotós: Schwarcz Ákos tű. százados