2022-ben is támogatásban részesülnek az önkéntes mentőszervezetek

2022. március 30. 15:52

A korábbi évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem az idén is pályázatot írt ki az önkéntes mentőszervezetek támogatására. Pályázni a csapatok tevékenységéhez kapcsolódó járművek, ruházati termékek, működési költségek finanszírozására lehet.

A pályázat célja, hogy a működési, fejlesztési költségek biztosításával és az eszközfejlesztéssel erősödjön az önkéntes mentőszervezetek mentési és beavatkozási képessége, kapjanak támogatást a továbbképzéseken való részvételhez, és gyakrabban lehessen bevetni az önkénteseket káresemények felszámolásánál. A pályázatban részletesen leírt ruházat mellett a mentőszervezetek támogatást kaphatnak üzemanyagköltségre, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra, a hatósági műszaki vizsgadíjra, alkatrészre, tartozékra, eszközre, felszerelésre, készletek költségére, a járművek üzemeltetési, fenntartási és karbantartási költségére, emellett a különféle technikai eszközök kezeléséhez, speciális végzettséghez szükséges tanfolyamra, vizsgáztatásra.

Az önkéntes mentőcsoportok megalakítását és működésük szervezett kereteinek megteremtését tíz évvel ezelőtt kezdeményezte a katasztrófavédelem. A központi, majd a területi rendeltetésű mentőszervezetek megalakítása és minősítése után a járási és települési szintű szervezeteket hívták életre. Ezek a csapatok ma már jól kiegészítik a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkáját, képesek a hivatásosok irányítása mellett hatékonyan működni. Az országban működő önkéntes mentőcsapatok 2021-ben csaknem kétezer-hétszáz műveletben vettek részt.

A pályázatokat a mentőcsapatoknak a kiírástól számított 25 napon belül kell benyújtaniuk az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséghez. Mivel a huszonötödik nap vasárnapra esik, ezért a határidő 2022. április 25-e. A pályázatok végső elbírálása, a támogatási javaslat jóváhagyása legkésőbb a kiírást követően 75 nap múlva, vagyis június második hetében megtörténik.

Fotó: Szőke Péter BM OKF