Hétvégi káreseti összefoglaló

2020. január 20. 11:44

A hétvége folyamán összesen tizenkilenc esetben vonultak a megye tűzoltói. Öt tűzesethez, kilenc műszaki mentés igénylő káreseményhez riasztották az egységeket, míg hat bejelentés tévesnek minősült. A beavatkozások közül az alábbiak lehet megemlíteni.

Tűzesetek:

2020. 01. 17. 

Kölkeden egy nagy méretű szénabála izzott egy négyzetméter területen. A tűz nem terjedt tovább, más tulajdonában kárt nem okozott, a mohácsi hivatásos tűzoltók végül egy sugárral és kézi szerszámok segítségével oltották el.

Gödrén egy régi parasztház padlásterében az egyik kémény melletti részen egy szalmás, vályogos terület izzott, amit tűzoltók eloltottak. Ezt követően megvizsgálták a kéményt, ahol azt tapasztalták, hogy az oldalán hiányos volt a tömítés, egy hézagon keresztül hevítette fel a födémrészt. Az eset során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, a tulajdonos – a kémény kijavításáig – más módon meg tudja oldani a ház fűtését.

2020. 01. 18. 

Pécsen az Áper laktanyában körülbelül huszonöt négyzetméteren műanyag autóalkatrészek, gumi, szemét égett. Az egység a tüzet egy gyors beavatkozó sugárral eloltotta. A tűz máshová nem terjedt át, másban kár nem keletkezett.

Helesfán összehordott szemét égett, amit a tűzoltók gyorsbeavatkozó sugárral és kézi szerszámokkal oltottak el.

Komlón egy családi ház padlásán keletkezett tűz a kémény körül. A tűz vízszintesen terjedt tovább a födémen, ami le volt szigetelve, de a tetőszerkezetre nem terjedt át. A komlói hivatásos tűzoltók a kazánból az éghető anyagot eltávolították és a tüzet sugárral eloltották. A ház lakója vélhetően sok füstöt lélegzett be miközben oltani próbálta a tüzet, ezért kórházba szállították.

 

Műszaki mentések:

2020. 01. 17.

Szentlőrincen egy személygépkocsi megcsúszott és az árokba borult. A gépjárműben egy felnőtt személy utazott, aki saját erejéből ki tudott szállni. Az eset során könnyebb sérüléseket szenvedett, kórházba szállították további megfigyelésre. Az egység a gépjárművet sugárfedezet mellett áramtalanította, majd a személygépkocsit a kerekeire állította.

Vásárosdombón személygépjármű és egy lószállító vontatmánnyal közlekedő gépjármű ütközött, aminek következtében a lószállító vontatmány az út melletti árokba borult. A sásdi hivatásos tűzoltók átvizsgálták és áramtalanították a járműveket. Az eset során személyi sérülés nem történt, a ló önerejéből kijött a szállítóból. A műszaki menés ideje alatt a rendőrség irányította a forgalmat.

Pécsen a Melinda utcában, az ötszintes lakóépületek közötti víz főnyomócső eltört és a víz a házak közötti területre ömlött, valamint két lépcsőházba is befolyt. A vízszolgáltató szakemberei a főnyomó csövet elzárták, majd a munkálatokat földmunka gépekkel végezték el. A pécsi hivatásos tűzoltók a helyszínt biztosították.

Lothárdon egy autó lesodródott az útról és az árokba hajtott. A járműben hárman utaztak, ketten ki tudtak szállni, míg egy főt a tűzoltók és a mentőszolgálat szakemberei kézi erővel emelték ki. Mindhárom könnyű sérültet további ellátás miatt kórházba szállították. A pécsi hivatásos tűzoltók a járművet sugár fedezete mellett áramtalanították.

 

2020. 01. 18.

Pécs-Vasason egy személygépkocsi a jeges úton megcsúszott, megpördült, majd az útszéli árokba csapódott, eközben egy fa villanyoszlopot is kidöntött. A gépjárműben a vezetőn kívül más nem tartózkodott, ő az autóból ki tudott szállni, sérülést nem szenvedett. Az áramszolgáltató szakemberei a vezetéket az oszlopról lekötötték, majd ezt követően a tűzoltók az oszlopot a gépjárműről leemelték.

Pécsen, a Szentlőrinci úton autó karambolozott. A járművekben összesen öten utaztak, közülük egy fő súlyosan sérült és feszítő-vágó berendezés segítségével szabadították ki a tűzoltók. A tűzoltók a járműveket áramtalanították. A műszaki mentés ideje alatt teljes útzár volt az érintett szakaszon, a rendőrség a forgalmat elterelte.

Szalántán egy platánfa öt méter hosszú ága leszakadt a ráfagyott jégtől és belógott főútra. a siklósi hivatásos tűzoltók kézi erővel eltávolították az ágat.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok