Hétvégi káreseti összefoglaló

2020. április 06. 14:03

A hétvége folyamán tizenöt estben riasztották a megye tűzoltóit. Tíz – elsősorban szabadtéri - tűzesethez, és három műszaki mentést igénylő esethez kellett vonulniuk, míg két jelzés téves volt. A legfontosabb beavatkozásokat foglaltuk össze.

Tűzesetek:

2020. 04. 03. 

Keszü – Szőlőhegyen egy életvitelszerű használatra kialakított hétvégi házban keletkezett tűz, a tetőszerkezete teljes terjedelmében égett. A tűz máshova nem terjedt át, az alsó lakószintet nem érintette. A pécsi hivatásos tűzoltók kettő sugárral fékezték meg a lángokat. Az áramszolgáltató a lakóépületet leválasztotta a hálózatról. A házban három fő tartózkodott, egyikük a kézfején könnyebben megégett. Pécsen, a Nagy- Zsebei úton, egy családi ház nagyszobájában berendezési tárgyak gyulladtak meg. A tűzoltók eloltották a tüzet, majd kiszellőztették a házat. A Tettye utcában egy gépjármű gyulladt ki és teljes terjedelmében éget. A hivatásos tűzoltók habsugár segítségével oltották el a tüzet. Az égő jármű közelében volt egy garázs, aminek az ajtaja felhevült és füstölt, de kár nem keletkezett benne. Az eset során személyi sérülés nem történt. Old külterületén, tíz hektáron nádas, fás-bokros terület égett, amit a tűzoltók két vízsugárral és kéziszerszámokkal avatkoztak be. Az eset során személyi sérülés nem történt.

2020. 04. 04. 

Pécsen, a Légszeszgyár utcában, egy kereskedelmi létesítményben – vélhetően elektromos meghibásodás miatt - tűz keletkezett, ami a tulajdonos megérkezésekor már elaludt. A tűzoltók átvizsgálták az épületet, szellőztettek. A káresetben károsodott az üzleti berendezés, az elektromos- és vízhálózat, valamint az üzlet festése is. Szintén Pécsen, egy többlakásos sorház szélső lakásához tartozó kertjében szabadtéri égetést végeztek, mindenféle háztartási hulladékot gyújtottak meg. A tűz a szomszédos telken lévő növényzetet veszélyeztette. Az egység egy sugárral oltotta el a tüzet. Pettenden, ötszáz négyzetméter területen száraz fű, gaz bozótos égett, amit a szigetvári hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal, illetve egy sugárral oltottak el. Az eset során személyi sérülés nem történt.

2020. 04. 05. 

Szentlőrinc külterületén, száz négyzetméteren száraz fű, gaz égett, amit a Szentlőrinci Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai, valamint a szigetvári hivatásos tűzoltók oltottak el két gyorssugárral és kézi szerszámokkal

 

Műszaki mentések:

2020. 04. 04. 

Mohács egy önkormányzati társasház második emeletén lévő lakás előszobájában bejelzett a szén-monoxid érzékelő. Az ott lakók elhagyták a lakást, az eset kapcsán sérülést nem szenvedtek. A mohácsi hivatásos tűzoltók rekonstruálták a helyszínt, méréseket végeztek és megállapították, hogy az érzékelő a lakás konyhájában található fatüzelésű vaskályha miatt jelzett be. A tűzoltók a kályhából a még égő, illetve izzó anyagot kézi erővel eltávolították, a fűtőberendezés használatát pedig annak kijavításáig megtiltották.

2020. 04. 05. 

Szentlászlón egy személygépkocsi fejtetőre borult. A szigetvári egység kiérkezésekor a járművezető nem volt a helyszínen ezért hőkamera segítségével keresték, és végül az esettől kettőszáz méterre, egy gazos területen találtak meg. A mentőszolgálat szakemberei megvizsgálták és könnyű sérüléssel kórházba szállították. A műszaki mentés ideje alatt félpályás útzár volt érvényben az érintett szakaszon, a rendőrség irányította a forgalmat.

Fotó: Domján Gábor tű. alezredes, hivatásos tűzoltóparancsnokságok