Hétvégi káreseti összefoglaló

2020. május 25. 13:15

A hétvége folyamán összesen tizenhat bejelentés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói nyolc-nyolc tűz- és műszaki mentést igénylő esethez vonultak. A tűzesetek jellemzően szabálytalan szabadtéri tűzgyújtások voltak, míg a műszaki mentések során közlekedési balesetnél és viharkárok felszámolásánál avatkoztak be a tűzoltók.

Tűzesetek:

2020. 05. 22. 

Komlón, az Arany János utcában, egy magánkézben lévő területet tisztítottak és a keletkezett növényi- és fa hulladékot a helyszínen égették el kupacokban. A komlói hivatásos tűzoltók egy sugárral a kupacokat és azok környezetét átlocsolták. Bostán egy családi ház udvarán a tulajdonos összehordott növényi- és kommunális hulladékot égetett, amit a tűzoltók felszólítására eloltott. Erdősmárokon egy családi ház füves udvarán háztartási szemetet (műanyag flakon, bútor, ruhanemű) égettek, amit a mohácsi hivatásos tűzoltók egy gyors-beavatkozó sugárral eloltottak. Pécsen, a Felsőmakár dűlőben az egyik ingatlanon épület bontásából származó tetőléceket és gerenda darabokat égettek, amit felszólításra eloltottak.

Komlón, a Kazinczy Ferenc utcában az egyik társasházi lakásban – vélhetően dohányzás miatt - tűz keletkezett, a lakásból füst ömlött ki az ablakon. A komlói hivatásos tűzoltók egy sugár fedezete mellett a lépcsőházi bejárati ajtón át hatoltak be a lakásba, egy sugarat pedig dugólétrán át szereltek meg biztosításként a lakás erkélyéhez. Az ingatlanbankét fő tartózkodott, akiket a tűzoltók mentettek ki a lakásból. A szobában meggyulladtak, erősen izzottak, füstöltek az ágyneműk és egyéb szövet- és papír anyagok. Az egység áramtalanította a lakást, majd vízzel megszüntették a parázslást és a még füstölő holmikat az ablakon keresztül az utcára dobták ki, ahol teljesen átlocsolták azokat. A két személyt a mentőszolgálat szakemberei megvizsgálták és kórházba szállították.

2020. 05. 23. 

Pécsen, a Mohácsi úton, egy telephelyen autó üléseket és egyéb autó alkatrészeket, gumit és más hulladékot égettek, amit a hatóság felszólítására eloltottak.

2020. 05. 24. 

Pécsen, a Krisztina téren egy társasház első emeleti lakásának konyhájában a tulajdonos ételt rakott fel főni, majd felügyelet nélkül hagyta. A konyhában – vélhetően a szemetesbe dobott gyufától - tűz keletkezett, amit a lakó el kezdett oltani. A pécsi hivatásos tűzoltók kiérkezésekor már a konyhabútor is égett, amit végül egy sugárral eloltottak, majd kiszellőztették a lakást és a lépcsőházat. A szellőztetés idejére a rendőrség 17 főt kísért le az épület elé, de rövid idő után mindenki vissza mehetett otthonába, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.  Az eset során jelentősebb kár nem keletkezett, a tűz máshova nem terjedt át, személyi sérülés nem történt.

Pécsen, a Nagy Imre úton, egy társasház emeleti lakásban, egy hálószobai konnektorban a kötés vélhetően meglazult, ami miatt a műanyag burkolat kormozódott és megolvadt. A lakók a kismegszakítóval a konnektort leválasztották a hálózatról, valamint kiszellőztettek. A tűzoltók átvizsgálták a lakást. Az eset során személyi sérülés nem történt.

 

Műszaki mentések:

2020. 05. 22. 

A 6-os számú főút kővágószőlősi kereszteződésénél két személyautó ütközött és az egyik jármű az oldalára fordult. A pécsi hivatásos tűzoltók átvizsgálták és áramtalanították a járművet. Az eset során személyi sérülés nem történt.

2020. 05. 23. 

A 66-os úton, a Mecsextrém Park leágazásánál egy motorkerékpár és egy személygépkocsi karambolozott. A motoros hátulról csapódott bele a személygépkocsiba, majd átrepült felette. A mentőszolgálat szakemberei a helyszínen megvizsgálták és ellátták a motorost, majd súlyos sérülésekkel kórházba szállították. A pécsi hivatásos tűzoltók áramtalanították a motort, valamint a kiömlött üzemanyagot felitatták. A műszaki mentés ideje alatt félpályás forgalomkorlátozás volta az érintett szakaszon, a rendőrség irányította a forgalmat.

Kémesen egy négy éves kisgyerek egy játék automatába dugta a kezét könyékig és nem tudta kihúzni. A siklósi hivatásos tűzoltók a gépet kézi szerszámokkal, valamint pedálvágóval szétszerelték és a beszorult kart kiszabadították. A gyermeket a mentőszolgálat megfigyelésre kórházba szállította.

2020. 05. 24. 

Szentlőrincen egy lakóház kéményének fedlapját az erős szélben egy fa ága kimozdította a helyéről, ami miatt veszélyeztette az épületet, valamint a szomszédos ingatlanon tartózkodókat. A szigetvári hivatásos és a szentlőrinci önkéntes tűzoltók a fedlapot dugólétra segítségével eltávolították. Az eset során személyi sérülés nem történt. 

Pellérd és Pécs közötti kerékpárútra dőlt egy fa, amit a tűzoltók motoros láncfűrész segítségével eltávolítottak.

Orfű és Pécs között - Remeterét után - egy bükkfa tövestől kifordult a földből és az úttestre zuhant teljes útzárat képezve. A komlói hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel és kézi erővel a fát eltávolították. Az eset során személyi sérülés nem történt, kár nem keletkezett.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok