Hétvégi káreseti összefoglaló

2020. július 06. 23:46

A hétvégén huszonegy alkalommal érkezett jelzés a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói hét tűzesethez vonultak, tizenegyszer volt szükség műszaki mentésre, míg három jelzés tévesnek minősült. Sajnos az egyik tűzeset halálos áldozattal is járt.

Tűzesetek:

2020. 07. 03.

Véménden, az Arany János utcában szemetet, faágakat égettek, amit a véméndi hivatásos tűzoltók egy sugárral eloltottak. A gyors beavatkozásnak köszönhetően a tűz más területre nem terjedt át, de veszélyeztette a szomszédos fás, bokros meredek partfalat.

2020. 07. 04. 

Komlón, a Cseresznyák dűlőben összehordott szemetet égettek. A komlói hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal, puttonyfecskendővel oltották el a tüzet. A tűz másra nem terjedt át, kár másban nem keletkezett. 

Lothárdon az egyik telek végében növényi hulladékot égetett a tulajdonos. A pécsi hivatásos tűzoltók felszólítására az égetést befejezte és megkezdte a tűz eloltását. Tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség. 

2020. 07. 05.

Komlón, a kőbánya területén található, több szolgálati lakásának egyikében, vélhetően elektromos meghibásodás, rövidzárlat miatt tűz keletkezett. A komlói hivatásos tűzoltók áramtalanították az épületet, átvizsgálták. Hőkamera segítségével egy hátsó helyiségben találták meg az ott lakót, akit szabad levegőre vittek. A mentőszolgálat szakemberei megállapították, hogy a kihozott személy elhalálozott. A tűzoltók a hálószobában a tüzet két sugárral az egység eloltották, majd kiszellőztettek. A tűz következtében használati tárgyak, bútorok égtek, károsodtak meg. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzeseti helyszíni szemlét folytatott le.

Felsőszentmártonban lekaszált száraz széna gyulladt meg fél hektár területen. A szigetvári hivatásos tűzoltók egy sugárral eloltották a tüzet, ami így a szomszédos területre nem terjedt át, abban kárt nem okozott. A tűz oltásában több magánszemély is közreműködött, közülük egy fő szenvedett égési sérüléseket. Őt a mentőszolgálat kórházba szállította.

Pécsen, az egyik szociális intézményében az egyik ott lakó feltehetően dohányzás miatt véletlenül felgyújtotta az ágyát. Az épületben levő személyzet a lakókat kiterelte az udvarra. A pécsi hivatásos tűzoltók az intézményt légzőkészülék és egy sugár biztosításával átvizsgálták, majd az izzó ágybetétet az ablakon keresztül eltávolították és egy sugárral eloltották. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat az esettel összefüggésben tűzvizsgálati helyszíni szemlét hajtott végre.

Belvárdgyulán egy épület tetőszerkezete gyulladt ki. A pécsi hivatásos tűzoltók három sugárral oltották el, a teljes terjedelmében égő tetőt. A tűz következtében a tető háromnegyed része teljesen leégett, valamint a tűz átégette a födémszerkezetet egy helyen. A tűz a környezetére veszélyt nem jelentett, más ingatlanban kár nem keletkezett. Az eset során személyi sérülés nem történt lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

 

Műszaki mentések:

2020. 07. 03. 

Pécsen, a Türr István utcában egy tíz méter magas fa az útra, illetve egy személyautóra dőlt. A pécsi hivatásos tűzoltók a fát motoros láncfűrész segítségével eltávolították.

Mohácson egy teherautó tolatás közben a vízelvezető árokba hajtott és a borulás határán állt. A mohácsi hivatásos tűzoltók hevederek és csörlő segítségével, majd a későbbiekben a rendelkezésükre bocsátott targoncával a teherautót biztosították a felborulás ellen. Az eset során anyagi kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

Pécsen, a Kőrösi Csoma Sándor utcában egy hatméteres faág leszakadt, az ott parkoló jármű tetejére esett, amitől jármű teteje károsodott.

Királyegyházán egy családi ház udvarán a nagy esőzés miatt a szigetvári hivatásos és a szabadszentkirályi önkéntes tűzoltók motoros szivattyúval távolították el a felgyülemlett vizet.

Pécsen, a Rét utcában egy tíz méter magas gesztenyefa ága a vihar következtében lehasadt, tetőt és kerti bútorokat is károsított. Az egység a földön lévő faágat motoros láncfűrésszel feldarabolta, majd a tetőn fennakadt ágakat a padlásról kéziszerszámokkal eltávolította. 

2020. 07. 04. 

Komlón útburkolati javítás és szalagkorlát csere közben egy gázvezetéket megsértettek a munkások. A komlói hivatásos tűzoltók biztosították a helyszínt és méréseket végeztek. A területet terelőkúpokkal elzárták, a forgalom félpályán haladt tovább. A gázszolgáltató munkagép segítségével feltárta a szivárgás helyét. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Székelyszabar külterületén egy tizenöt méter magas fa tövestül kifordult a földből, és egy telefon vezetéken lógott, veszélyeztette a közút forgalmát. Az egység a kiérkezés után, a fát motoros láncfűrész és dugólétra segítségével eltávolította. A beavatkozás idején félpályás útzár volt érvényben, a tűzoltók irányították a forgalmat.

2020. 07. 05. 

Pécs, a Móra Ferenc utcában egy személygépkocsi oldalról elsodort egy motorkerékpárt. A motort vezető sofőr könnyen sérült, a mentőszolgálat a helyszínen megvizsgálta. Az egység a járművet visszaállította a saját tengelyére, a helyszínt egy hordozható tűzoltó készülékkel biztosította.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok