Hétvégi káreseti összefoglaló

2020. szeptember 14. 11:48

A hétvégén húsz bejelentés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói tizenegy tűzesethez vonultak és hat alkalommal műszaki mentést hajtottak végre. Három jelzés tévesnek minősült. A hétvégén elsősorban szabadtéri tüzek miatt vonultak a tűzoltók.

Tűzesetek:

2020. 09. 11. 

Liget külterületén, egy mezőgazdasági terület szélén füves terület égett, amit a komlói hivatásos tűzoltók egy sugárral oltottak el. Old külterületén, hatvan négyzetméter területen bokros, akácos terület égett, amit a helyszínen tartózkodó személy eloltott, így tűzoltói beavatkozásra nem került sor. Mohács - Szőlőhegyen az út menti árokpart égett, amit az egység egy sugárral eloltott. A tűz nem veszélyeztetett semmit, személyi sérülés nem történt. 

Mohácson, egy épület tetőszerkezet javítását fejezték be, amikor a padlástér és az erkély fölötti tetőrész lángra kapott. A mohácsi hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre és két sugárral megfékezték a lángokat. Ezt követően az épület minden szintjét légzőkészülékkel és hőkamerával átvizsgálták. A ház lakhatásra alkalmas maradt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

2020. 09. 12. 

Mohácson, egy gazdasági társaság telephelyén elektromos vezetékek és azok melletti olajos fatörmelékes rész égett. A tűz gépeket, munkavégzéshez szükséges eszközöket veszélyeztetett. Az egység és az ott dolgozók áramtalanították a berendezést és porral oltóval, valamint egy sugárral eloltották a tüzet. Az esettel összefüggésben személyi sérülés nem történt.

Szigetváron, a György dűlőben, egy elhanyagolt szőlőterületen, száraz fű, gaz és szemét égett ötszáz négyzetméter területen és veszélyeztette a többi gazos területet is. Az egység a tüzet egy sugárral és kéziszerszámokkal eloltotta. Az eset során személyi sérülés nem történt.

2020. 09. 13. 

Pécsen, az Iparsziget utcában és a Keleti soron összehordott építési törmelék, szemét égett, amit az egység egy magasnyomású sugárral eloltott. Komlón az Építők útja és Temető utca kereszteződésében, közvetlenül a közút melletti közterületen fa és bokros, valamint cserjés "apríték" égett, amit a tűzoltók egy sugárral eloltottak. Hegyszentmárton külterületén – vélhetően dohányzás miatt - meggyulladt a száraz fű. A siklósi hivatásos tűzoltók két sugárral avatkoztak be.  Egyházasharaszti külterületén száraz fű, gaz égett, amit a tűzoltók kéziszerszámokkal oltottak el.

 

Műszaki mentések:

2020. 09. 11. 

A 6- os számú főúton, Cserkút közelében egy személygépjármű Pécs irányába haladt, amikor a jármű vezetője elveszítette az uralmát az autó felett, áttért a szemközti sávba, majd az árokba csapódott. Az autóban ketten utaztak, sérülést nem szenvedtek.

Pécsen, a Szeptember 6. téren, egy társasház földszinti lakásásban a gázbojler meghibásodott és a szomszédos bolt mellékhelyiségében – a közös kürtő miatt - gázszagot éreztek. Az épület alagsorát illetve a külső gáz fogadókat a tűzoltók a gázszolgáltató szakembereivel közösen átvizsgálták, méréseket végeztek. A szolgáltató az érintett lakás gázbojlerét leplombálta, a használatot a készülék javításig megtiltotta.

2020. 09. 12. 

Pécsen, a Krisztina téren egy tízméteres fa kidőlt és a szalagkorlátra esett, félpályás forgalmi akadályt képezett. Az egység motoros láncfűrész segítségével a fát eltávolította. A város nyugati részében egy fa nagyméretű ága öt méter magasan kettétört és lógott az út, valamint egy autó felett. Az egység az ágat dugólétra, kötelek és motoros láncfűrész segítségével eltávolította. Az eset során személyi sérülés nem történt, kár nem keletkezett.

2020. 09. 13. 

Mohácson egy fa ága letört, veszélyeztette a járókelőket. Az egység láncfűrész és dugólétra segítségével a faágat eltávolította.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok