Hétvégi káreseti összefoglaló

2020. szeptember 21. 11:06

A hétvégén tizenhat bejelentés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói három tűzesethez vonultak és kilenc alkalommal műszaki mentést hajtottak végre. Négy jelzés tévesnek minősült. Tűzoltásra szabadtéri tüzek miatt, míg a műszaki mentések közül pedig kidőlt fák és letört ágak miatti beavatkozásokra volt esősorban szükség.

Tűzesetek:

Kővágószőlős külterületén, egy elhagyatott részen száraz fű, gaz égett, amit az egység egy sugár és kéziszerszámok segítségével eloltott. Nyugotszenterzsébeten, az egyik ingatlanon száraz gaz, aljnövényzet égett, amit a szigetvári hivatásos tűzoltók egy gyorssugárral eloltottak. A tűz egy akácos erdős rész szélében keletkezett, de az erdő nem kapott lángra. Ózdfalu külterületén, több kisebb területen kukorica tarló égett, ami veszélyeztette a még lábon álló kukoricát. A tüzet a sellyei hivatásos tűzoltók egy sugárral eloltották. Az eset során személyi sérülés nem történt, kár nem keletkezett.

Műszaki mentések:

2020. 09. 18. 

Cserkúton egy cég csarnoképületének lemezelt tetőszerkezetét 25-30 méter hosszan megbontotta a szél. Az egység a szél által megkezdett darabokat a tetőszerkezetről eltávolította. Siklóson, a Csukma- dűlőben, a hegyre vezető szurdok egyik oldaláról a szél egy 15 méter magas ecetfát borított a túloldalon lévő szigetelt elektromos kábelre és az oszlopra. A fa, így az út felett volt, közvetlen veszélyt jelentett az alatta közlekedőkre, és terhelte az elektromos vezetékhálózatot is. Az áramszolgáltató szakemberei a beavatkozás idejére áramtalanították a hálózatot, majd az egység dugólétra, mentőkötél és láncfűrész segítségével a veszélyes fát eltávolította. Az eset során személyi sérülés nem történt, kár nem keletkezett. Mohács- Szőlőhegyen egy diófa nagyobb ága félig letört, fennakadt a fán, azonban az alatta közlekedő gyalogosokat és járműveket veszélyeztette. Az egység az ágat motoros láncfűrész és dugólétra segítségével eltávolította. 

Pécsváradon, a 6-os számú főúton egy nyerges vontató üzemanyagtankja megsérült, folyt a gázolaj. A tankon lévő sérülést eltömítette, a kifolyt üzemanyagot – a közútkezelő segítségével és közreműködésével felitatta. A műszaki mentés ideje alatt a rendőrség irányította a forgalmat.

2020. 09. 19.

Pécsen, az Edison utcában egy magas, terebélyes nyárfa teteje letörött és fennakadt a fán. A letört ág alatt húzódott az erőmű olajvezetéke és a távhő vezeték is. A pécsi hivatásos tűzoltók a fát gépezetes tolólétra segítségével és láncfűrésszel eltávolították. A Görgey Artúr utcában, az egyik családi ház szuterénjába csőtörés miatt víz folyt be. Az egység az érintett helyiséget áramtalanította majd a vizet kiszivattyúzta. Az eset során asztal, illetve berendezési tárgyak károsodtak. A víz az elektromos hálózatot nem érintette. Személyi sérülés nem történt.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok