Hétvégi káreseti összefoglaló

2021. január 25. 10:46

A hétvége során összesen tizenhárom jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói hat tűzesetet számoltak fel, valamint hét káresetnél hajtottak végre műszaki mentést. A vasárnap este érkező havazással összefüggésben nem volt tűzoltói beavatkozás. A legfontosabb káreseményeket az alábbiakban foglaltuk össze.

Tűzesetek:

2021. 01. 22. 

Pécsen, a Gosztonyi Gyula utcában a közterületen álló kukák mellett fenyőfák égtek, amit a pécsi hivatásos tűzoltók eloltottak. A kuka csoport mellett parkolt egy kistehergépjármű, melyben a fenyőfák égése során kár keletkezett. A gépjárműnek károsodott a lökhárítója, bal oldali hátsó lámpája, illetve a fényezése és a hátsó rendszám táblája is. Az eset során személyi sérülés nem történt. A Szigeti úton is fenyőfák és a műanyag szemétgyűjtő edény teljes terjedelmében égett, amit a tűzoltók egy sugárral oltottak el. A szemétgyűjtő edény a tűzben teljesen megsemmisült a fenyőfákkal együtt. A tűz a környezetében nem tett kárt. A volt Áper laktanya alakuló terének délnyugati részén összehordott szemét égett, amit az egység  egy sugár és kéziszerszámok segítségével eloltott. Az eset során kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

2021. 01. 23. 

Pécsen, Hengermalom utcában, egy sorház mögötti udvaron hulladékot égettek, amit a tulajdonos a tűzoltók felszólítására eloltott, így tűzoltói beavatkozásra nem került sor.

Szigetváron, egy mezőgazdálkodással foglalkozó vállalkozás telephelyén, a kazánhelyiségben működő vegyes tüzelésű kazán füstelvezetőjében lerakódott korom égett. A tűz épületszerkezetekre és további helyiségekre nem terjedt át. Az egység egy gyorssugár biztosítása mellett, a tüzet eltávolította a tüzelőberendezésből, majd megvárta a kémény visszahűlését. A tűzoltók a kéményseprő műszaki vizsgálatáig a fűtőberendezés használatát megtiltották.

Dunaszekcsőn, egy családi ház egyik hálószobájában meggyulladt az ágymatrac, mely átterjedt a bútorokra is, veszélyeztette a mellette lévő helyiségeket. Az egységek kiérkezéséig az ingatlanban lakó megpróbálta eloltani a tüzet, de nem járt sikerrel. Az egység az áramtalanítást elvégezte és a tüzet egy sugárral eloltotta, majd az épület lakóterét és a padlását hőkamerával átvizsgálta. A tűz más helységre nem terjedt át, más tulajdonában kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Műszaki mentés:

2021. 01. 22. 

Székelyszabaron két személygépjármű ütközött, aminek következtében az egyik autó egy vízzel teli árokba csapódott, míg a másik az úton állt meg. Mindkét járműben a sofőrök utaztak, akik ki tudtak szállni, sérülést nem szenvedtek. A mohácsi hivatásos tűzoltók vonultak a káresethez, áramtalanították az autókat, terelőkúpokkal lezárták az úttestet és gyorsbeavatkozó sugárral biztosították a helyszínt. A beavatkozás ideje alatt az érintett útszakaszon teljes útzár volt érvényben. A baleset következtében műtárgy nem sérült.

2021. 01. 23. 

Gyódon egy családi ház lakatlan részének egyik fala erősen megrepedt, a teljes falrész elmozdult a főfalaktól, majd az orom részből néhány sor tégla ledőlt, ami a szomszéd ingatlan udvarára esett. Az érintett balesetveszélyes udvart a pécsi hivatásos tűzoltók lekordonozták, a szomszéd ingatlan lakónak figyelmét felhívták a veszélyes körülményekre.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok