Hétvégi káreseti összefoglaló

2021. március 29. 13:25

A hétvéges során összesen huszonhárom jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói kilenc tűzesetet számoltak fel, hat műszaki mentést hajtottak végre. Nyolc jelzés tévesnek minősült. A legfontosabb beavatkozásokat az alábbiakban foglaljuk össze.

Tűzesetek: 

2021. 03. 26. 

Pécs, a Pécsváradi úton, a volt laktanya területén, egy bontás alatt álló épületben keletkezett tűz, amit a pécsi hivatásos tűzoltók egy sugárral oltottak el. Pogány- szőlőhegyre vezető út mellett zöld hulladék, ágak, tuskók égtek egy területen összehordva, amit a tűzoltók két sugárral oltottak el. Komlón, a Krisztina utcában, egy erdős részen, négyszáz négyzetméternyi területen lehullott száraz levelek égtek, amit a komlói tűzoltók kéziszerszámmal, illetve egy sugárral a oltottak el.

2021. 03. 27. 

Görcsönyben, az egyik ingatlanon a tulajdonos összehordott avart, gazt égetett. A feltámadt szél miatt a tűz átterjedt a telken lévő száraz fűre. A pécsi hivatásos tűzoltók elsődlegesen kéziszerszámokkal avatkoztak be. A tűz az érintett területről nem terjedt tovább, kár nem keletkezett. Pécsváradon, a Béke utcában az út mellett bozótos égett, amit az egység kéziszerszámokkal oltott el. Vajszlón, ötszáz négyzetméteren száraz fű, gaz, illetve fiatal akácos égett. Az egység egy sugárral oltották el a tüzet. Pécsen, a Virág utcában egy családi házhoz épített tároló, garázsban keletkezett a tűz. Egy motorkerékpár – vélhetően elektromos meghibásodás miatt - gyulladt meg, károsítva a garázs villamos berendezéseit, elektromos kapunyitót. A helyszínen a lakó a tüzet megpróbálta eloltani, de nem járt sikerrel. A tüzet végül a pécsi hivatásos tűzoltók egy sugárral oltották el. Az eset során sérült a garázsban lévő motor, kormozódott a garázs fala, mennyezete. Az eset során személyi sérülés nem történt.

2021. 03. 28. 

Komlón, a Vak Bottyán utcában összehordott szemetet égettek, amit az egység egy sugárral eloltott.

Műszaki mentés:

2021. 03. 26. 

Pécsen, a Nyugati elkerülő úton egy személygépkocsi letért az úttestről és árokba hajtott, hogy elkerüljön egy esetleges frontális ütközést. A járműben egy fő utazott, aki ki tudott szállni, őt a mentőszolgálat szakemberei láttak el. A pécsi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet és a helyszínt egy kézi tűzoltó készülékkel biztosították. Sásd külterületén egy személygépjármű az úttesten megcsúszott, az árokba hajtott, majd fejtetőre borult. Az autóban hárman utaztak, saját erőből ki tudtak szállni. A sásdi hivatásos tűzoltók áramtalanították az autót, valamint biztosították a helyszínt. A beavatkozás ideje alatt teljes útzár volt az érintett szakaszon.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok