Hétvégi káreseti összefoglaló

2021. április 12. 11:22

A hétvége során huszonnégy jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói tíz tűzesetet számoltak fel és tíz műszaki mentést hajtottak végre, négy jelzés pedig tévesnek minősül. A legfontosabb beavatkozásokat az alábbiakban olvashatják.

Tűzesetek: 

2021. 04. 09. 

Dinnyeberki településen családi ház pajtaszerű melléképülettel egybeépített tetőszerkezete égett, a tűz veszélyeztette a szomszédos ingatlanokat. A szigetvári és sásdi hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre és a tüzet egy gyorsbeavatkozó sugárral eloltották, majd az ingatlanban levő értéktárgyakat kipakolták. Az ingatlanban ketten éltek életvitelszerűen, sérülést nem szenvedtek. A káreset következtében az épület lakhatatlanná vált, a lakókat rokonoknál helyezték el.

2021. 04. 10. 

Regenye- szőlőhegyen száraz fű, gaz égett mintegy háromszáz négyzetméteren. A tűz átterjedt az udvaron tárolt nagyméretű tuskókra és a halomba összerakott bontott kátránypapírra. Az egység a tüzet gyorsbeavatkozó sugárral eloltotta. Kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt. 

Pécsen, az Égervölgy-tetőnél, a turistaútvonal mentén az erdőben egy kidőlt fákból, letört ágakból épített kunyhó égett. A pécsi hivatásos tűzoltók csak gyalogosan tudták megközelíteni a helyszínt. A tűzoltók az égő faágak nagy részét felügyelet mellett elégették, majd vízzel és kéziszerszámokkal a tüzet eloltották. Az eset során kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt. A Nagyréti út melletti patakparton száraz fű, gaz égett, amit a tűzoltók két sugárral eloltottak.

Harkányban, a Kőrösi Csoma Sándor utcában, egy családi ház alagsori kazánházi helyiségében vegyes tüzelésű kazán mellett tűzifa, műanyag ládában tárolt papír és egyéb berendezési tárgyak kaptak lángra, vélhetően a kazánból kipattanó szikra miatt. A siklósi egység a tüzet gyorsbeavatkozó sugárral eloltotta. A káresettel érintett ház lakható maradt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Pécs külterületén egy bódéban keletkezett tűz, mert a tulajdonos gyertyával világított, majd egy rövid időre elaludt és ezalatt meggyulladtak a bútorok. A tüzet az egység sugárral és kéziszerszámokkal oltotta el. A lakó az épületet el tudta hagyni, sérülést nem szenvedett. Az eset során a bódé teljesen megsemmisült, tűzvizsgálatra okot adó körülmény nem merült fel.

2021. 04. 11. 

Pécsen, a Melinda utcábana garázssorral szemben lévő területen szemét égett, amit az egység egy sugárral eloltott.

Pécsen, a Ribiszke dűlőben száraz fű, gaz égett, a tűz veszélyeztette a közelben húzódó elektromos vezetéket. Az egység sugárral és kézi szerszámokkal előbb körülhatárolta, majd a helyszínre érkező palkonyai önkéntesekkel, egy újabb sugár segítségével eloltotta a tüzet. A Szérűskerti úton gallyak, összegyűjtött száraz fű, gaz égett, amit az egység egy sugárral oltott el.

Műszaki mentés:

2021. 04. 09. 

Szentlőrinc külterületén a vasúti sínekre dőlt egy öt méter hosszú fa és beleakadt egy hírközlő vezetékbe. A MÁV szakemberei áramtalanították és földelték a magasfeszültségű vezeték szakaszt, majd az egység motoros fűrésszel ledarabolta a fát. A hírközlő vezetékben kár nem keletkezett. A műszaki mentést követően a vasúti forgalom helyre állt.

2021. 04. 10. 

Pécsen, az 57-es úton két személyautó ütközött egy kereszteződésben, aminek következtében egyik jármű a tetejére borult. Az arra közlekedők a járművet visszaborították, az egység a helyszínt sugárral biztosította, valamint a járművet áramtalanította. A mentőszolgálat a sérülteket megvizsgálta és további vizsgálatokra kórházba szállították őket. A műszaki mentés ideje alatt félpályás útzár volt az érintett szakaszon.

2021. 04. 11. 

Vajszló külterületén egy személyautó lesodródott az útról és fának csapódott. Az autóban csak a sofőr utazott, aki beszorult. A sellyei hivatásos tűzoltók - sugár fedezete mellet - feszítő-vágó berendezés segítségével kiemelték a sérültet, majd átadták a mentőszolgálat szakembereinek, akik megvizsgálták és ellátták és kórházba szállították. Az egység áramtalanította az autót. A műszaki mentés ideje alatt félpályás útzár volt érvényben, a rendőrség irányította a forgalmat.