Hétvégi káreseti összefoglaló

2021. július 26. 12:44

A hétvége során összesen huszonegy jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói hét tűzesethez vonultak, tíz műszaki mentés hajtottak végre, míg három jelzés tévesnek minősült, egy pedig nem igényelt tűzoltói beavatkozást.

Tűzesetek:

2021. 07. 23. 

Pécsen, a Zsuzsanna utcában tűzhelyen felejtett olaj kigyulladt, amit a tulajdonos vízzel eloltott. A pécsi hivatásos tűzoltók vonultak, az elvégzett helyszíni vizsgálat megállapította, hogy a tűz a sütő felületén volt, ami miatt a tűzhely feletti páraelszívó, a konyhaszekrény a hő hatására megolvadt, megégett, valamint a konyhafalazat és mennyezet festése a kormozódott.

Siklósbodonyban hat hektár területen learatott tarló égett, ami egy erdősávot is veszélyeztetett. A siklósi és sellyei hivatásos tűzoltók három sugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat, így az az erdőre nem terjedt át.

Pécsen a Szántó Tibor utcában, egy közterületen álló fém szemetes kuka beltartalma égett, amit a tűzoltók egy sugárral oltottak el.

Kozármislenyben egy családi ház kazánházában gázszagot éreztek, a kazán burkolata megégett, valamint a keringtető szivattyú vezetékei összeégtek. Az egység a kazánházban méréseket folytatott, a tüzet eloltotta, valamint az égő parazsat eltávolította. A helyszínt hőkamerával átvizsgálta, ahol tapasztalta, hogy a kéményben korom ég. Így az izzó parazsat a kéményből, kazánból eltávolították a tűzoltók, a gázszolgáltató pedig a kazánház mellett található gázkazánt kizárta a rendszerből.

2021. 07. 24. 

Kővágószőlősön egy belterületi ingatlan kert részében bokrozási munkálatokat végzett a tulajdonos, amikor – vélhetően dohányzás miatt – begyulladt a száraz gaz. A tűz gyorsan terjedt, melynek oltását egy lapát segítségével megkezdte. Az egység kiérkezéséig a lánggal való égést megszüntette. A pécsi hivatásos és önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre, az izzó, parázsló részeket eloltották. Az eset során személyi sérülés nem történt, további kár nem keletkezett. Egy másik utcában, a lakóingatlan udvarán szemetet égettek. A tüzet az égetést végző eloltotta, azonban visszagyulladt és tovább terjedt. Az egység a tüzet egy sugárral eloltotta.

Felsőszentmártonban egy családi ház melléképülete gyulladt ki. Az egység kiérkezése előtt a szomszédok a tűz oltását megkezdték egy kerti slaggal. A sellyei hivatásos tűzoltók egy sugárral oltották el a tüzet. A tűz a lakóépületre és környezetére nem terjedt át, abban kárt nem okozott, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

2021. 07. 25. 

Pécsen, a Havi-hegyi úton, egy kétszintes családi ház földszintjének fürdőszoba helységében műanyag zuhanykabin égett, melyet a tulajdonos az egység kiérkezéséig eloltott. A tűzoltók hőkamera segítségével átvizsgálták a tűz által érintett felületeket, illetve szellőztették a lakást. Az eset során személyi sérülés nem történt, a tűz nem terjedt tovább.

Királyegyházán, a Rigó utcában egy kisteherautó alsó részén – vélhetően olajfolyás miatt - keletkezett tűz, amit a tűzoltók egy sugárral eloltottak. Személyi sérülés nem történt.

 

Műszaki mentés:

2021. 07. 23. 

Meződ területén két személyautó frontálisan ütközött, amelynek következtében Mindkét autónak kiszakadt a bal első kereke és mindkettő az árokba sodródott. A balesetben négyen voltak érintettek, közülük egyikük szenvedett könnyebb sérülést. Az egység a járműveket áramtalanította. A műszaki mentés ideje alatt a forgalom fél pályán haladt, rendőri irányítással.

Abaligeten a csónakázó-tó partján, egy magas idősebb ágai elkorhadtak, veszélyeztették az ott tartózkodókat. A sásdi hivatásos tűzoltók az ágakat kihúzós létra, kötél és motoros láncfűrész segítségével eltávolították. Kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

2021. 07. 24. 

Szabadszentkirályon egy busz fordulás közben az árokba tolatott, aminek következtében elakadt és teljes útzárat képezett. A járművet a Szabadszentkirály Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai stabilizálták, majd a szigetvári hivatásos tűzoltók wetter-párna segítségével és folyamatos aláékeléssel a buszt megemelték, majd csörlővel a buszt az úttestre kivontatták. A mentés ideje alatt teljes útzár volt az adott szakaszon.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok