Hétvégi káreseti összefoglaló

2022. július 04. 11:11

Az elmúlt hétvégén huszonkilenc jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói hét tűzesetet számoltak fel, tizenhét műszaki mentés hajtottak végre, míg öt jelzés tévesnek bizonyult.

Tűzesetek

2022.07.01.

Fém kuka tartalma égett Pécsett, a Rákóczi úton péntek hajnalban. A pécsi hivatásos tűzoltók eloltották a tüzet, mely másra nem terjedt át.

fém kuka lángol
Fotó: Pécs HTP

 

Egy hektáros területen égett tarló Mohácson, a Csele dűlőben péntek kora délután. A mohácsi hivatásos tűzoltók vízsugárral és kézi szerszámokkal eloltották a tüzet. Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt.

Menet közben kezdett el füstölni egy személyautó motortere Pécsett péntek délután. A jármű vezetője ezt észlelve azonnal félreállt és megkezdte az oltást. A pécsi hivatásos tűzoltók kiérkezésekor a motortérben lévő szigetelések izzottak – az izzást egy sugárral megszüntették. Személyi sérülés nem történt. 

 

2022.07.02.

Körbála égett szombat délután Mohács külterületén. A tűz a közeli búzamezőt veszélyeztette, illetve a már learatott tarlót is lángra gyújtotta körülbelül ötszáz négyzetméteren. A helyszínen tartózkodók azonnal megkezdték a tűz oltását, az esethez a mohácsi hivatásos tűzoltókat riasztották. Az utómunkálatokban munkagép is segédkezett. Kár nem keletkezett, senki sem sérült meg.

tarló oltása, tűzoltóautók, lángok
Fotó: Mohács HTP

 

2022.07.03.

Személyautó motortere kapott lángra tegnap kora délután Bólyon, a Park utcában. A jármű motortere azután kezdett el füstölni, hogy a tulajdonosa beállt vele az udvarára, nem sokkal később felcsaptak a lángok is. A tüzet a tulajdonos még a mohácsi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt kerti slaggal eloltotta, a tűzoltók utómunkálatokat végeztek. A tűz az autó motorteréből nem terjedt tovább, másban nem keletkezett kár. Nem sérült meg senki. 

 

Műszaki mentések

2022.07.01.

Személyi sérülés nélküli baleset történt Mohácson, a Liszt Ferenc és a Körtvélyes utca kereszteződésénél péntek este. Két személy autó ütközött össze, az egyiket a mohácsi hivatásos tűzoltók áramtalanították. A káreset felszámolásának időtartama alatt teljes útzár volt érvényben az érintett útszakaszon.

Alig fél óra múlva, Pécsett történt hasonló baleset: itt frontálisan ütközött két személyautó, melyekben csak a sofőrök utaztak. Egyikük sem sérült meg. A pécsi hivatásos tűzoltóknak ebben az esetben is csak az egyik járművet kellett áramtalanítaniuk. 

összetörött az autó eleje
Fotó: Pécs HTP

 

2022.07.02.

Szombaton az éjszakai erős szél miatt kellett több helyen is beavatkozni a baranyai tűzoltóknak. Kilenc esetben riasztották őket kidőlt fák, megrongálódott épületek, letört faágak miatt. Csányoszró, Botykapeterd, Szalánta, Pellérd, Kővágószőlős, Komló és – háromszor – Pécs területén kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak.

kerítésre dőlt fa
Fotó: Pécs HTP

 

Két személyautó karambolozott Nagyharsányban szombat délután. Az ütközés következtében az egyik jármű egy az út szélén álló autónak csapódott, elsodorva ezzel két mellette álló embert. Ők ennek következtében súlyos sérüléseket szenvedtek. A siklósi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. A karambolban érintett járművek vezetői nem sérültek meg. 

összetörött az autó eleje
Fotó: Siklós HTP