Hétvégi káreseti összefoglaló

2022. november 28. 11:38

A hétvége során összesen tizennégy jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeletére. A megye tűzoltói kettő tűzesetet számoltak fel, hét műszaki mentést hajtottak végre. A beérkezett jelzések közül öt tévesnek minősült.

Tűzeset:

2022. 11. 27. 

Hencsén egy családi házhoz épített melléképületben keletkezett tűz. Az épület kazánházként, garázsként funkcionált, illetve fatárolásra is használták. A tűzesethez a somogyi egységek mellett a szigetvári hivatásos tűzoltókat is riasztották. A tűzoltók négy sugárral oltották a tüzet, a tűzifa menthető részét kipakolták az épületből. A tűz sem a pajtára, sem pedig a főépületre nem terjedt át. Az eset során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség. 

Szava településen, egy családi ház konyhájában gáztűzhely tömlője lecsúszott a csonkról és a tűzhely mögött égett a gáz. A siklósi hivatásos tűzoltók a palackot kivitték az udvarra, a hőmérsékletét hőkamerával ellenőrizték, majd vízzel lehűtötték. A láng megolvasztotta a falra szerelt műanyag lambériát, de az épület lakható maradt, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Műszaki mentés:

2022. 11. 26. 

Versend külterületén, az M60-as autópályán egy személyautó motortere füstölt ezért a járművel leálltak a leállósávban, az utasok pedig elhagyták az autót. A mohácsi hivatásos tűzoltók átvizsgálták, áramtalanították az autót, tűzre, füstre utaló jelet nem tapasztaltak. Az autó hátuljából füst szállt fel, de nem tűz miatt keletkezett, vélhetően műszaki okra vezethető vissza. 

Görcsönyben, egy családi ház udvarán alapozási munkálatok végzése közben az egyik munkás véletlenül belevágott a földben lévő gázcsatlakozóba, ami megsérült és szivárgott. A pécsi hivatásos tűzoltók egy sugárral biztosították a helyszínt, áramtalanították az épületet, a napelem-rendszert pedig lekapcsolták a hálózatról. A gázszolgáltató elszorította a gázcsövet, ezzel a szivárgás megszűnt. A Baranya KMSZ gázérzékelő készülékkel gázkoncentrációt mért a sérült vezeték környezetében, de további intézkedésre nem volt szükség. Az eset következtében további kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt. 

Vokányban egy kétszintes családi ház kéménye eltömődött, füst áramlott vissza a begyújtás után. A siklósi hivatásos tűzoltók az éghető anyagot a kazánból eltávolították. Ezt követően megvizsgálták a kémény, ami teljesen el volt tömődve. Izzás, parázslás nem volt tapasztalható, így nem jelentett veszélyt a környezetére. A körülményekre tekintettel, a tűzoltók, a kémény tisztításáig és felülvizsgálatáig a használatát megtiltották. A tűzoltók kiszellőztették a családi házat, gázkoncentráció mérést végeztek. Az eset során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Versenden egy családi ház konyhájából nyíló kazánházban egy vízteres, fatüzelésű A kazán hibásodott meg, megolvadt műanyag cső, nagy mennyiségű forró gőz töltötte meg a helyiséget, ami műanyag elemeket olvasztott meg. A bejelentő nagy füstöt észlelt a helységben egy nagy puffanást követően. A tűzoltók kiérkezése előtt a kazán áramtalanítását a bejelentő elvégezte, illetve elkezdte az égő fadarabok kihordását. A mohácsi hivatásos tűzoltók kiérkezésekor füst már nem volt a helyiségben, lánggal való égés sem volt tapasztalható. Az egység a maradék izzó részeket a kazánból kézi erővel eltávolította, így kis idő múlva a kazán és környezete visszahűlt. Az eset során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

2022. 11. 27. 

Siklós egy személyautó a körfogalomból kihajtva a sáros, nedves úton megcsúszott és az árokba borult. Az autóban csak a gépkocsivezető utazott, aki ki tudott szállni, sérülést nem szenvedett. Az egység helyszínt biztosította, átvizsgálta és áramtalanította az autót.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok