Teátrumból tűzoltóságra

2022. december 15. 09:09

Családi nap a pécsi lánglovagoknál

tömlő bemutatása a vendégeknek

 

A Pécsi Nemzeti Színház dolgozói látogattak el ezüstvasárnap a megyeszékhely tűzoltóságára, Baranya megye legújabb – és az ország egyik legmodernebb – laktanyájába. A mostani látogatással viszonozták a tűzoltók a színház szeptemberi meghívását, akkor a Mecsekben kitört tűz oltásában résztvevőket invitálta meg a teátrum a Primadonnák című előadás házi bemutatójára.

A pécsi tűzoltókhoz csaknem harminc vendég érkezett, mind arra voltak kíváncsiak, hogyan töltik mindennapjaikat a tűzoltók a laktanyában és milyen felszereléseket használnak egy-egy beavatkozás alkalmával. A program során először a szertárat, szereket és az eszközöket nézhették meg a színházi dolgozók (díszlettervezők, jelmeztervezők, fodrászok, énekkari tagok stb.) és családtagjaik.  A kérdésekre az „idegenvezetők”, azaz Bánhegyi Roland tűzoltó őrnagy, parancsnok, Horváth Nikolett Csilla tűzoltó főhadnagy és Hotter Tamás tűzoltó törzsőrmester válaszoltak.


A találkozó ideje alatt riasztásból sem volt hiány, hiszen az előző napi vihar okozta károk miatt több alkalommal is el kellett indítani a szereket, így a látogatók élesben láthatták, milyen, amikor két percen belül elindulnak a lánglovagok. A látogatás felemelő percekkel zárult – a bátrabbak a magasból mentő szer kosarából tizenöt és harminc méteres magasságból nézhettek körbe a városon.

 

hajtogatható tűzoltóautót kapnak a gyerekek
További képek a színház és a katasztrófavédelem Facebook-oldalain!

 

A program sikert aratott, a színház a következő bejegyzést osztotta meg hivatalos honlapján és a Pécsi Nemzeti Színház anno 1895 Facebook-oldalán:

Családi nap a pécsi lánglovagoknál

A Pécsi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság nemrégiben átadott, Tüzér utcai épületében volt vendég a Pécsi Nemzeti Színház társulata.

Magyarország egyik legmodernebb tűzoltó laktanyáját vehették birtokba pár órára a társulat tagjai és gyermekeik, családtagjaik.
A vidám, ám bátorságot is igénylő családi programon kipróbálhatták a messziről oly titokzatosnak tűnő eszközöket, beülhettek a tűzoltóautókba, és amikor jött a hívón a riasztás, akkor élesben láthatták, hogy pillantok alatt átöltöznek, menetkész állapotban, szirénázva távoznak a lánglovagok az aktuális vészhívás irányába.
Meg is állapították a kollégák, hogy azért van kis hasonlóság is a két intézmény működése között, hiszen az ügyelő hívó szava, a színházban is a működés alapja.
A legbátrabbak a tűzoltóautó 30 méter magasba emelkedő kosarából nézhettek körül a frissen behavazott város felett.
Köszönjük Bánhegyi Roland tűzoltó őrnagy tűzoltóparancsnoknak, Horváth Nikolett Csilla tűzoltó főhadnagy katasztrófavédelmi szóvivőnek, Hotter Tamás tűzoltó törzsőrmesternek és nem utolsó sorban a pécsi hivatásos tűzoltók „A” szolgálati csoportjának, hogy ilyen kedves, minden kíváncsiságunkat kielégítő vendéglátóink voltak. Feledhetetlen élményt nyújtottak, köszönjük, hogy ilyen testközelből ismerhettük meg nagyon sokrétű hivatásukat.
Sok kis- és nagy gyermek vágya válhatott valóra: Tűzoltó leszel…”
 

 

Fotó: Horváth Nikolett Csilla tűzoltó főhadnagy, Zábrádi Mariann (Pécsi Nemzeti Színház)