Szabadtéri kockázati helyszínekkel kapcsolatos konferencia

2023. január 25. 10:02

A Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2023. január 24-én online egyeztetést tartott a szabadtéri kockázati helyszínekkel kapcsolatosan társszervekkel, szervezetekkel.

Az egyeztetésen valamennyi katasztrófavédelmi kirendeltség, a Baranya Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Osztálya, az Erdészeti és Földművelésügyi Osztály, a Földhivatali Osztály, a Mecsekerdő Zrt., a BIOKOM Nonprofit Kft., a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Pécsi Közterület-felügyelet, illetve számos önkormányzati hivatal és azok közterület-felügyelői vettek részt.

Karsa Róbert, Szűcs Tibor és Fischer András
Karsa Róbert tűzoltó ezredes, Szűcs István Tibor tűzoltó alezredes és Fischer András tűzoltó alezredes

 

Az értekezleten megjelenteket Karsa Róbert tűzoltó ezredes igazgatóhelyettes köszöntötte, majd előadást tartott a szabadtéri tüzekről. Ismertette többek között az országos szabadterületi tüzek jellemző helyszíneit, a leégett területek nagyságát, a szabadtéri tűzesetek évenkénti alakulását, valamint beszélt a tűzeseteket követő ellenőrzések számáról. Az előadás során a műhold adta tűzeseti információk hasznosíthatóságáról is szó esett. Rávilágított arra, hogy a távérzékelési adatok hasznos információ-források lehetnek.

Fischer András tűzoltó alezredes hatósági szolgálatvezető a tűzgyújtás jelenlegi jogi szabályozásáról tartott egy rövid ismertetést a meghívottak számára. Elmondta, hogy valamennyi ezzel kapcsolatos frissített tájékoztató elérhető az igazgatóság honlapján. Felhívta a figyelmet, a környezetvédelmi jogszabályok azok, amelyek szabályozzák – és alapvetően tiltják – a tűzgyújtást. Ez alól a tűzvédelmi hatóság sem adhat felmentést. Az önkormányzati rendeletek égetésre vonatkozó szabályozásával pedig fontos tisztában lenni.

Szűcs István Tibor tűzoltó alezredes tűzoltósági főfelügyelő elmondta, hogy a kockázati helyszínek kiválasztásánál elsősorban a visszatérő tűzeseti helyszínek kerülnek majd kiválasztásra. Az igazgatóság egész évben – de különösen abban az időszakban, amikor a szabadtéri tűzesetek száma esetlegesen megnő – jelentős hangsúlyt fektet arra, hogy felhívja a figyelmet a szabadtéri tűzesetek megelőzésére.

 

Karsa Róbert
Karsa Róbert tűzoltó ezredes

 

A konferenciát a felmerülő kérdések megválaszolásával, illetve a 2023-as ellenőrzésekhez kapcsolódó napirendi ponttal zárták. A Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviselői arra kérték a társszerveket, hogy a továbbiakban is segítsék a katasztrófavédelmi kirendeltségeket észrevételeikkel, javaslataikkal a tűzesetek visszaszorításának érdekében. 

 

Fotó: Horváth Nikolett Csilla tűzoltó főhadnagy - Baranya MKI