Friss információk a várható havazással kapcsolatban

A Baranya Megyei Védelmi Bizottság 2014. január 24. 13:50-től a megye teljes területére elrendelte a 7, 5 tonna össztömeg feletti kamionok forgalomkorlátozását. A megyében átlagosan 20 cm friss hó hullott. Az erős szél azonban helyenként 40 cm nagyságú hótorlaszokat emelt az utakon. Személyi sérüléssel járó közúti baleset nem történt a megyében.

05:30

Az éjszaka során Patapoklosinál, Gyódon és Babarcnál is voltak elakadt járművek, a hivatásos tűzoltók és vállalkozók végezték a műszaki mentést. Jelenleg a pécsi tűzoltók Pécsváradra tartanak, ahol a mentőknek nyújtanak segítséget egy beteg személy szállításában.

január 25. 00:15

A 7, 5 tonna össztömeg feletti kamionok forgalma továbbra is korlátozva van a megye teljes területén.

Orfűnél befejeződött az elakadt autóbusz mentése, jelenleg nincs forgalmi akadály az érintett útszakaszon.

Kozármislenynél is befejeződött a megcsúszott kamion műszaki mentése, itt is megszűnt a korábban bevezetett korlátozás.

Siklós elkerülő útján egy személyautó félig az árokba csúszott, a városi hivatásos tűzoltók vontatták ki a járművet.

Almamelléken a terecsenypusztai kanyarnál korábban egy nagyméretű fa dőlt az útra, amely félpályás útzárat képez. A szigetvári tűzoltók csak gyalogosan tudták megközelíteni a helyszínt, ahol jelenleg is a fa eltávolításán dolgoznak.

Mohácson, az Eszéki úton egy teherautó akadt el, a mohácsi tűzoltók egy gépjárműfecskendő, és egy műszaki mentéshez használt speciális eszközökkel felszerelt jármű vonult a helyszínre.

Pontban éjfélkor riasztották a pécsi hivatásos tűzoltókat és a honvédség egy járművét Szilágyra, ahol Berkesd irányába egy Pannon Volán járat akadt el az úton. A mentőerők a sajtóközlemény időpontjáig még nem értek ki a helyszínre. 

Az M6 autópálya bal pályáján (Budapest felé) a 167-170 km szelvény között korábban elakadt kamion mentése még folyamatban van. az autópályán mindkét irányba egy-egy sáv járható.

A Misina Mentőcsoport Egyesületet a kisbesztercei beavatkozást követően egy elakadt mentőautót szabadított ki a hó fogságából. A Mecseknádasdi Önkéntes Tűzoltók jelenleg is a forgalomirányítását végzik a 6. számú főút mentén, a mecseki szerpentin előtt.

A korábban somogyhatvani melegedőhelyen elhelyezett négy gyermek, és egy felnőtt hazajuttatása folyamatban van. A gyerekeket a szigetvári tűzoltó parancsnok-helyettes, és a helyi katasztrófavédelmi megbízott szállítja haza.

Somogyapátiban jelenleg is erőgépekkel végzik az út takarítását.

22:00

Korábban egy kidőlt fa okozott fennakadást a vízszolgáltatásban Harkány-Terehegy és Márfa településeken. A közműszolgáltató két óra alatt helyreállította a hibát, így a megyében jelenleg nincs fennakadás a közműszolgáltatásban.

A somogyhatvani dombtetőn két kamion keresztbe fordult, a szigetvári hivatásos tűzoltók a helyszínen dolgoznak, ezért forgalomkorlátozásra lehet számítani, egyelőre félpályán halad a forgalom. A buszról négy gyermeket és egy felnőttet átmenetileg egy somogyhatvani melegedőhelyen helyeztek el, amint felszabadul az út, hazamennek.  

Lothárdon, teljes útzár mellett a pécsi tűzoltók a honvédséggel közösen egy elakadt autóbuszt mentenek.  

Somberek közelében egy rendőrautó is elakadt a havas úton, a véméndi és a mohácsi tűzoltók jelenleg is a helyszínen dolgoznak.

A mentőszolgálat kérte a katasztrófavédelem segítségét, mert Kisbeszterce településre nem tudtak bejutni egy törött karú gyermekhez. A Misina Mentőcsoport Egyesületet riasztották a helyszínre, akik segítenek a beteg kiszállításában.

Röviddel este tíz óra előtt egy menetrend szerinti Pannon Volán járat árokba csúszott Orfűnél. A pécsi tűzoltók és a honvédség egyik járműve tart a helyszínre.

Almamelléken a terecsenypusztai kanyarnál egy nagyméretű fa dőlt az útra, amely félpályás útzárat képez.

Teljesen elzárt település nincs a megyében, Kisbeszterce településre azonban csak terepjáróval lehet bejutni.

20:00

A 6607. számú úton Somogyapátinál még forgalomkorlátozásokra lehet számítani.

Lippón egy autóbusz keresztbefordult az úton, itt most kezdődik majd a műszaki mentés.

Véménden szintén elakadt kamion nehezíti a közlekedést, Pécsett a Malomvölgyi tó és a Siklósii út között két személyautó csúszott árokba.

Szalántán egy menetrendszerinti autóbusz árokba csúszott, a mentését a Pannon Volán végzi.

A Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat jelentése szerint mintegy száz méter hosszú folyamatos kocsisor alakult ki péntek kora este az M60-as autópálya Mohács felé vezető oldalán, mert a sztrádán dolgozó hókotrók mögött feltorlódott a forgalom. Az autópálya ezért egy sávban járható.

17:20

A Nemzeti Útdíj Szolgáltató tájékoztatása szerint a kényszervárakoztatott járművek mai napra megváltott viszonylati jegye (e-útdíj) 2014. január 25-én éjfélig érvényes.

578. számú főúton Kozármislenynél három kamion akadt el, emiatt félpályás útlezárás van érvényben.

A 66. számú főúton egy autóbusz akadt el, a műszaki mentés időben elhúzódik majd, addig teljes útzár lesz érvényben Mánfa és Pécs között.

Kaposvárról a 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred katonái két honvédségi járművel érkeztek Baranya megyébe (egy Ural és egy Rába) amelyek jelenleg is egy elakadt autóbusz és kamion műszaki mentésében nyújtanak segítséget a katasztrófavédelem részére.

15:30

A Somogy megyei Lad településen egy menetrendszerinti autóbusz akadt el, rajta húsz gyermekkel és tíz felnőttel. A szigetvári tűzoltó lesegítették az utasokat a buszról, a jármű műszaki mentése több órát is igénybe vehet, addig csak félpályán haladhat a forgalom.

Szajk és Versend között egy kisteherautó árokba hajtott. A műszaki mentés folyamatban van.

Udvar határátkelőhelyen Horvátország nem engedi be Magyarországra a 7, 5 tonna össztömeget meghaladó járműveket. Drávaszabolcsnál engedélyezték a 7, 5 tonna össztömeget meghaladó járművek belépését, azok kényszervárakoztatása Siklóson kijelölt parkolóban történik.

Somogy megye teljes területén is elrendelték a 7, 5 tonna össztömeget meghaladó járművek korlátozását.

14:45

Boldogasszonyfa és Szentlászló között egy személyautó akadt el. A szigetvári hivatásos tűzoltók végzik a műszaki mentést.

Egy személyautó az árokba hajtott a 6. számú főút Kővágószőlősi és Pellérdi elágazója között, a műszaki mentés miatt teljes útzár van érvényben az érintett útszakaszon.

Kővágószőlős és Kővágótőttős között, Szőlősújtelepnél egy menetrendszerinti autóbusz keresztbefordult az úton. Az utasok még a buszon vannak. A pécsi tűzoltók tartanak a helyszínre.

Pécs és Mánfa között a 66. számú főúton félpályán megindult a forgalom.

A helyi és helyközi autóbusz közlekedésben késésekre lehet számítani.

13:40

Baranya megyében a reggeli óráktól kezdődően intenzív havazás van folyamatban, délutánra 5 centiméter mennyiségben esett csapadék.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint, 20 cm feletti hótakaró és az egyre erősödő szél miatt hófúvás is lehet számítani. Az utak több helyen havasak, latyakosak, és csúszósak.

Az időjárással összefüggésben több baleset is történt az elmúlt fél órában:

Véménd mellett egy személygépjármű az árokba csúszott, az autó fele kilógott az útra, forgalmi akadályt képezett. A Véméndi Katasztrófavédelmi Őrs hivatásos tűzoltói vonultak a helyszínre, és a gépjárművet kivontatták. Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt.

A 66. számú főúton Mánfánál több kamion elakadt. A katasztrófavédelem egységei segítséget nyújtanak a műszaki mentésben.

Menetrendszerinti autóbusz akadt el Magyarsarlós településnél. A busz Olasz településről Pécsre tartott. A járművet az utasok elhagyták, mentesítő járatról a Pannon Volán gondoskodott. A pécsi tűzoltók a helyszínen dolgoznak.

Vokány külterületén szintén egy menetrendszerinti Pannon Volán járat akadt el. Az utasokat itt is mentesítő járat szállította el a helyszínről. A műszaki mentés itt is folyamatban van.

A 6. számú főúton Pécsvárad felé egy kamion akadt el. A mentéshez a pécsi hivatásos tűzoltók vonultak.

Zobákpuszta és Komló között egy sószóró és egy személyautó ütközött össze. Folyamatban van a járművek műszaki mentése.

Lad településen egy teherautó akadt el a csúszós úton, közvetlenül mögötte egy menetrendszerinti járat vesztegel. A helyszínre a szigetvári hivatásos tűzoltókat riasztották.

A közlekedésbiztonság érdekében a 7,5 tonna össztömeg feletti járművek forgalmát korlátozta a Baranya Megyei Védelmi Bizottság.  A korlátozás Baranya megye teljes területére vonatkozik majd.

A 66. számú főúton jelenleg teljes útzár van érvényben.


A hajnali órákban ónos eső esett a megye nagy részén, ezért a BIOKOM Kft. és a Magyar Közút Nonoprofit Zrt. már éjszaka megkezdte az utak sózását, amelynek köszönhetően a csapadék nem okozott komolyabb fennakadást a közúti közlekedésben. A megelőzésnek köszönhetően az időjárás miatt nem riasztották közúti balesethez a megye tűzoltóit.

Pécs, Komló, Mohács és Siklós térségében is egyre intenzívebbé válik a havazás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő órákban egyre nagyobb területeken kezd majd esni a hó, a kora délutáni órákban a keleti, észak-keleti szél megerősödik, melynek következtében a hóval fedett területeken hóátfúvásra lehet számítani. A jelenleg előrejelzések szerint holnapig körülbelül 20 cm hó várható Baranya megyében. A hőmérséklet helyenként – 10 Celsius fok alá is csökkenhet.  Szlovéniában és Horvátország északi részén intenzíven havazik.

Jelenleg járhatatlan útszakasz, elzárt település nincs a megyében, a rendőrség folyamatosan felügyeli az autópályák, főútvonalak közlekedési rendjét, közúti baleset, fennakadás nem történt. Forgalomkorlátozás bevezetésére eddig nem került sor a megye útjain. A MÁV Zrt., a Pannon Volán Zrt., és a Tüke Busz Zrt. járatai továbbra is menetrend szerint közlekednek, közüzemi kimaradás nem volt.

A téli közlekedés során csúszós, jeges utak, hótorlaszok, lezárt útszakaszok és csökkent látótávolság nehezítheti a vezetést. Indulás előtt minden esetben fontos tájékozódni az aktuális meteorológiai és útviszonyokról, továbbá csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival szabad elindulni. Készülni kell arra, hogy a gépjármű elakadhat, a jármű felszereléseit, illetve az öltözetet ennek megfelelően tanácsos összeállítani. Gyalogosan és gépjárművel is fokozott óvatossággal kell közlekedni. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak esetleges késésekre és a megnövekedett várakozási időre.

Kérjük, hogy indulás előtt tájékozódjon az aktuális időjárásról, kísérje figyelemmel a megyei katasztrófavédelem közleményeit a www.baranya.katasztrófavedelem.hu internetes oldalon. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék és használják a katasztrófavédelem Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatását is, amely a http://vesz.katasztrofavedelem.hu oldalról tölthető le.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyfélszolgálati telefonszámot működtet, ahol az érdeklődők részére tájékoztatást nyújtunk a téli időjárási helyzettel kapcsolatos friss információkról. Az ügyfélszolgálat telefonszáma: +36 72/512-197.

A friss megyei információkról sajtóközlemények útján folyamatosan tájékoztatjuk a lakosságot a megyei médium útján.


Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2014.01.24. péntek éjfélig

Az ország délnyugati, déli megyéiben - különösen a Dél-Dunántúlon - jelentős havazás várható, hófúvással! HÓ A reggel folyamán a havazás zónája tovább terjeszkedik északkelet felé, átterjedve az Észak-Dunántúl és az Alföld egy jelentős részére. Délelőtt a délnyugati megyékben lehet intenzív a havazás. Délután az erősebb intenzitású hóesés átterjed az Alföld déli felére is. A nap során összességében a Sopron - Szolnok - Debrecen vonaltól délre alakulhat ki összefüggő hótakaró, melynek vastagsága dél, délnyugat felé növekszik majd. Általában 2-10 cm-es rétegre számíthatunk, de a Balatontól délre és az Alföld déli felén 10-20 cm-es, Zala, Somogy és Baranya megyében akár 20 cm-t jóval meghaladó hótakaró is kialakulhat péntek éjfélig.

Katasztrófavédelem

HÓFÚVÁS A folyamatosan élénkülő északkeleti szél a Dunántúl déli felében és Bács-Kiskun megyében hordhatja a havat, emelhet hótorlaszokat.

ÓNOS ESŐ Péntek reggel az Alföld délkeleti részén átmenetileg előfordulhat.

Készült: 2014.01.24. 04:45 HLT Országos Meteorológiai Szolgálat


A várható havazásra tekintettel a Baranya Megyei Védelmi Bizottság, a megye rendvédelmi szervei, köztük a megyei katasztrófavédelem teljes állománya, a Helyi Védelmi Bizottságok valamint a megyei és járási önkéntes mentőszervezetek is készenlétben vannak. A közlekedés szempontjából kritikusnak vélt kockázati helyszínekhez tartozó szükségszálláshelyek, melegedők, parkolók és munkagépek szintén alkalmazásra és használatra készen állnak.

Közlekedők figyelmébe ajánljuk:

A közúti közlekedés jellemző téli veszélyei a csúszós, jeges utak, a változó időjárási körülmények, a hótorlaszok, elzárt útvonalak, kisebb látótávolság, valamint a kényszermegállások.

A veszélyes helyzetek elkerülése és a bekövetkezett események kezelése érdekében a következőket javasoljuk:

    időjárási körülményeknek megfelelően megválasztott vezetési stílus és sebesség
    téli gumik használata, hólánc, fagyálló folyadék
    víz, takarók hosszú útra
    feltöltött telefon, térkép, GPS, elemlámpa
    működőképes fényszórók (ködlámpa)
    kényszermegállásnál a láthatóságról való megfelelő gondoskodás (láthatósági mellény, fényvisszaverő csík)

Minden gépjárművezető felelőssége, hogy indulás előtt tájékozódjon a várható útviszonyokról, és a téli közlekedésre alkalmas járművel induljon útba. Az úton közlekedők biztonsága érdekében a hatóságok szigorúan ellenőrzik a téli gumi használatát, az előírt szakaszokon a hólánc meglétét és a közlekedési szabályok betartását. Azon kamion és teherautó sofőrök ellen, akik felkészületlenségük miatt akadályozzák a közlekedés folytonosságát, és veszélyeztetik a közlekedésbiztonságot eljárást fognak indítani a hatóságok. Szükség esetén kényszervárakoztatást is alkalmazhatnak a szabálytalanul közlekedő járművekkel szemben.

Havas időben összefagyott hó, az ereszcsatornákról jég eshet a járókelőkre, a járdák és egyéb közlekedők síkossá válhatnak. A síkosság mellett a hó betakarhatja a járdaszegélyt és egyéb tereptárgyakat (gödrök, buckák), ami további veszélyforrásokat jelenthet (elbotlás, elesés, stb.).

A közlekedés során különösen kell figyelni mind a gépjárművezetőknek, mind a gyalogosan közlekedőknek a havas, jeges, csúszós útviszonyokra. A lefagyott tárgyak nehezebben, vagy egyáltalán nem mozdíthatóak (anyagmozgatás, terhek emelése esetén), ehhez társul a csúszásveszély. A vizes kézzel megfogott fémfelületek hozzáfagyhatnak a bőrünkhöz, azok égéshez hasonló sérüléseket okozhatnak. Az ingatlanok, üzletek, vendéglátóipari egységek, elárusítóhelyek és társasházak előtt lévő járdaszakaszok (az ingatlan és az úttest közötti valamennyi járdaszakasz) folyamatos tisztántartásáról, a hó eltakarításáról, a síkos járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv) hintéséről, sózásáról a tulajdonos/használó köteles gondoskodni. Az ingatlan tulajdonosa/használója köteles a járdaszakasz melletti átereszeknek, árkoknak, csatornanyílásoknak hótól, jégtől és más lefolyást gátló egyéb anyagtól való megtisztításáról gondoskodni, valamint a veszélyes, lelógó jégcsapokra (táblával, felirattal) hívja fel a járókelők figyelmét, hívjon segítséget a jégcsapok biztonságos eltávolításához.

A szabadban tartózkodás szabályai:

Az időjárásnak megfelelően megválasztott, lehetőleg réteges öltözék viselése ajánlott. Tartózkodjon az alkohol fogyasztásától, meleg italok fogyasztása javasolt.

Huzamosabb időn keresztül a szabadban tartózkodás esetén fontos mozgatni a végtagokat, ujjakat, ami élénkíti a vérkeringést, emeli a test hőmérsékletét. Havas időben az összefagyott hó és jég a tetőkről, csatornákról a járókelőkre eshet, a járdák és egyéb közlekedők síkossá válhatnak. A síkosság mellett a hó betakarhatja a járdaszegélyt és egyéb tereptárgyakat (gödrök, buckák), ami további veszélyforrásokat jelenthet (elbotlás, elesés, stb.). A közlekedés során különös tekintettel legyenek a mind a gépjárművezetők, mind a gyalogosan közlekedők a havas jeges csúszós útviszonyokra. A lefagyott tárgyak nehezebben, vagy egyáltalán nem mozdíthatóak (anyagmozgatás, terhek emelése esetén), amihez társul a csúszásveszély. A vizes kézzel megfogott fémfelületek hozzáfagyhatnak a bőrünkhöz, azok égéshez hasonló sérüléseket okozhatnak. A téli sportoknál különös figyelemmel kell lenni arra, hogy csak a kijelölt helyen szánkózzunk, korcsolyázzunk, síeljünk, valamint mindig javasolt a védőfelszerelések (elsősorban fejvédő sisak) használata.

Információk

Kérjük, hogy indulás előtt tájékozódjon az aktuális időjárásról és kísérje figyelemmel a megyei katasztrófavédelem közleményeit a www.baranya.katasztrófavedelem.hu internetes oldalon. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék a katasztrófavédelem Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatását is, amely a http://vesz.katasztrofavedelem.hu oldalról tölthető le. Az Országos Meteorológiai Szolgálat aktuális veszélyjelzése a http://www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/riasztas/ oldalra kattintva érhető el.

Fontos telefonszámok:

105 Katasztrófavédelem

104 Mentők

107 Rendőrség

(72) 819-351, (72) 819-352  Útinform Baranya megyei diszpécserközpont

+36 1 336 2400 Útinform központi telefonszáma

(72) 512-197 Ügyfélszolgálati telefonszám (Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)