Szúnyoggyérítés

Baranya vármegyében is gyérítik a szúnyogokat a héten 2023. augusztus 28.

A következő napokban folytatódik a kifejlett szúnyogok elleni védekezés, a kezeléseket földi úton, a települések lakott részein végzik platós gépjárműre szerelt permetező berendezésekkel.

Áradások után kiterjedt szúnyoggyérítés 2023. augusztus 21.

Átlagos években főként a tavasz végén, nyár elején van szükség a csípőszúnyogok elleni erőteljes védekezésre a folyók áradása miatt. Idén a tavaszi áradások után a csapadékos nyár is sok munkát adott a szakembereknek, számos térségben visszatérően jelentős szúnyogártalommal kellett megküzdeni. Augusztus elején a Dráva, a Mura és a Rába folyón elhúzódó, jelentős áradás volt, míg a Duna mentén és a Sajó térségében kisebb kiterjedésű kiöntések keletkeztek. Az elmúlt hét meleg időjárása kedvezett a szúnyogok szaporodásának, ilyenkor a lárvák akár egy hét alatt képesek kifejlődni.

Hat vármegyében folytatódik a szúnyoggyérítés 2023. augusztus 14.

A héten 68 településen és Budapest XXI. kerületében lépnek fel a vérszívók ellen. Csongrád-Csanád megye több településén és a Tisza-tónál lehet majd a gyérítést végző járművekkel találkozni. Kaposváron a múlt héten elmaradt kivitelezést pótolják.

Az árhullám a szúnyoggyérítési programot is érinti 2023. augusztus 07.

Az árhullám miatt a Duna és a Dráva mentén erre a hétre tervezett szúnyoggyérítés elmarad. Ezekre a kezelésekre várhatóan az ár levonulását követően lesz szükség.

Kilenc vármegyében lesz szúnyoggyérítés 2023. július 31.

A héten Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Vas és Zala vármegyében, összesen 274 településen, 59 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés. A Szigetközben, Komárom térségében, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér és Vas vármegye számos településén avatkoznak be a szakemberek, akik emellett pótolják az előző heti szeles időjárás miatt Szolnok térségében és Zala vármegyében elmaradt munkákat.

Mérséklődik a szúnyogártalom, Budapesten és 231 településen lesz gyérítés 2023. július 24.

Tíz vármegye 231 településén és 7 budapesti kerületben lesz szúnyoggyérítés a héten. Budapesten a III., IV., XI., XIII., XXI., XXII., XXIII. kerületben lépnek fel a vérszívók ellen, a főváros mellett Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád-Csanád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna és Zala vármegyékben lesz szúnyoggyérítés.

A Duna mentén és a Dunántúlon kell intenzíven védekezni 2023. július 03.

Az elmúlt hetekben a lárvák biológiai módszerrel történő gyérítése mellett az ország számos területén szervezett csípőszúnyog-gyérítésre is szükség volt. A már kifejlett szúnyogok ellen a településeken belül, földi permetezéssel védekeznek. A legtöbb térségben úgynevezett ULV eljárást alkalmaznak, amely során a gépjárműre szerelt berendezés apró cseppekre bontja a készítményt, amelyből alig több mint fél litert juttatnak ki hektáronként. A technológia a közlekedést nem zavarja érdemben, mivel a keletkező permetfelhő csak kis mértékben észlelhető, szemben a ritkábban használt melegködös eljárással.

Tizenhárom vármegyében és a fővárosban folytatódik a szúnyoggyérítés 2023. június 26.

A héten Budapest mellett Bács-Kiskun, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyéket érinti a katasztrófavédelem által koordinált gyérítés. Az érintett terület nagysága 75 ezer hektár. Budapesten a III., IV., XIII., XXI., XXII. és XXIII. kerületben lépnek fel a vérszívók ellen.

438 településen gyérítik a szúnyogokat 2023. június 19.

Tizenhat vármegye összesen 438 településén, összesen 98 ezer hektárnyi területen lesz a héten szúnyoggyérítés. A szúnyogok elleni védekezés érinti a Szigetközt és Dunakanyar településeit, Baját és Mohács térségét, a Tisza-tavi és Sajó menti területeket, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Zala vármegye több települését, Csorna térségét, valamint Pécset és további Baranya vármegyei településeket.