Veszélyesáru-szállítás

A veszélyesáru-szállítás valamennyi közlekedési ágazatban jelent van, ennek megfelelően a közúti (ADR), vasúti (RID), vízi (ADN), légi (ICAO) szállításra vonatkozóan eltérő szabályozások, előírások vonatkoznak a szállításra.

Gyakran előfordul, hogy egy adott szállítási folyamat több közlekedési ágazaton keresztül valósul meg, ezért az ellenőrzések során valamennyi szabályzatot ismernie kell az ellenőrzést végzőnek.

A fent nevezett speciális szakmai ismeretek szükségessége az oka annak, hogy a veszélyesáru-szállítás ellenőrzését végző állomány képzése, az ellenőri munkára történő felkészítés minden katasztrófavédelmi igazgatóságon, valamint országos szinten folyamatos.

A katasztrófavédelem a jogszabályi változásokból adódóan a közúti szállítások ellenőrzése mellett vasúti, vízi, légi szállítások ellenőrzését is végzi. A feladat végrehajtására történő felkészülés keretén belül folyamatos tanfolyami képzés valósul meg a veszélyes áruk vasúti, vízi, és légi szállítására vonatkozó jogszabályi előírások tekintetében.

A veszélyesáru szállítással kapcsolatban az illetékességi területen a kapcsolattartók  az Iparbiztonság/Kapcsolattartók menüpont alatt érhetőek el.