A nyári veszélyek megelőzéséről

A következő napokban igazi kánikula várható, a hőmérséklet tartósan 30 Celsius fok körül alakul majd. A meleg időjárás miatt egyre többen keresik fel a természetes vizeket, strandokat, vagy épp kirándulni indulnak. A következő közleményünkben összefoglaltuk a legfontosabb jó tanácsainkat, amelyek betartásával biztosan gondtalan lesz a kikapcsolódás.

Fürdőzők figyelmébe

Hazánk szabad vizekben – folyók, tavak – igen gazdag, ezáltal számtalan lehetőséget biztosít a fürdőzésre, a sportra, a horgászatra és a szabadidő egyéb hasznos és szórakoztató módon történő eltöltésére. Az elmúlt években azonban több halálos áldozatot is követelt a vizibicikilzés, vagy épp a gumimatrac nem megfelelő használata.  Fontos, hogy ezeket az eszközöket csak kijelölt fürdőhelyen engedélyezett használni.

A szabad vizek mentén a legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen fürdőzni. Ezeket a partszakaszokat előzetes mérések és vizsgálatok alapján, hozzáértő szakemberek jelölik ki.

Kerüljük a nem kijelölt vizekben történő fürdőzést, mert az ismeretlen vízterület váratlan helyzeteket hozhat. Helyenként hirtelen mélyülhet a meder, vagy épp erős lesz az adott szakaszon a sodrás.

Az úszni nem tudó gyermekek csak felnőtt kíséretében fürödhetnek a szabad vizekben. Javasolt mentőmellényt is használni a biztonság kedvéért.

Közvetlenül étkezés után, teli gyomorral, felhevült testtel, szeszes ital és gyógyszer hatása alatt ne fürödjenek! Kerüljék a sekély, és az ismeretlen vízterületen a vízbeugrást!

A gyermekeket soha nem hagyjuk egyedül a vízpart közelében!

Kirándulók figyelmébe

A tavaszi és a nyári időszakban gyakran találkozhatunk a szabadban méhekkel és a darazsakkal. A hőség miatt pedig fokozottan jelennek meg a rovarok ott ahol vizet is találnak.

A rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok, ezért a szabadban mindig csomagoljuk vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket.

Ha valaki tudja magáról vagy hozzátartozójáról, hogy allergiás valamelyik rovarméregre mindig hordja magával elsősegélykészletét, amelyben adrenalin tartalmú autoinjekció van.

A kálcium pezsgőtabletta, antihisztamin és szteroid tartalmú tabletták is segítenek enyhébb esetben.

Ne öltözzünk élénk színű ruhákba, ne használjunk édes illatú kozmetikumokat és szappant, ha a szabadba megyünk!

Az ételt és a szemetet fedjük le!

Tartózkodjunk a rovarok hessegetésétől, megfogásától!

Kerüljük a rovarok fészkét!

Kísérjük figyelemmel a tűzgyújtásra vonatkozó korlátozásokat, és azokat tartsuk be!

A nyári időjáráshoz szorosan kapcsolódnak a viharjelenségek

A nyári időszak veszélyes időjárási helyzeteiről mindig időben értesülhetnek a televíziók és a rádiók hírműsoraiból, valamint az internetes hírforrásokból, köztük regi-baranya.katasztrofavedelem.hu és a www.met.hu oldalakról.

A meteorológiai szolgálat minden egyes napra és a következő napra szóló figyelmeztető előrejelzést ad ki. Egy-egy szélsőséges időjárási helyzet bekövetkezése előtt pedig néhány órás időtartamra vonatkozó riasztás tesz közzé, így mindenkinek van ideje felkészülni a viharos szélre vagy épp a heves esőzésre.

Az első fokozatú, a citromsárgával jelölt időjárási események nem szokatlanok ugyan, de a szabadban ilyenkor már tanácsos elővigyázatosnak lenni.

A második fokozatú, a narancssárgával jelölt jelenségek, már tényleges károkhoz vezethetnek, vagy akár személyi sérülést, balesetet is okozhatnak. Fontos, hogy ilyenkor már rendszeresen tájékozódjanak az időjárás alakulásáról. Kövessék a média által közvetített tanácsokat, és a hatóságok utasításait.

A harmadik fokozatú, a pirossal jelölt veszélyes események már komoly károkat okozó, sok esetben emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek lehetnek. Ilyen veszélyjelzés esetén legyenek nagyon körültekintőek, vigyázzanak saját maguk és szeretteik biztonságára, valamint az értékeikre. Folyamatosan kísérjék figyelemmel a legfrissebb hivatalos meteorológiai információkat. Minden körülmények között kövessék a hatóságok utasításait és húzódjanak biztonságos helyre.