„…szén-monoxid érzékelő biztosan kerül a karácsonyfa alá.” - tűzmegelőzés a pécsi adventi vásárban

2013. december 19. 12:58

A Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság idén januárban alakult meg azzal a céllal, hogy propaganda tevékenységével növelje a megye tűzbiztonságát. A bizottság munkáját a katasztrófavédelem koordinálja, de több társhatóság képviselője is helyet kapott a grémiumban, többek között a megyei kormányhivatal szakigazgatási szervei, a kéményseprő-ipari közszolgáltató, önkéntes szövetségek és a megyei sajtó képviselői is. A Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság most a pécsi adventi vásárban hívja fel a figyelmet a fűtési szezonnal és az ünnepekkel kapcsolatos veszélyekre.

A szerdai napon találkozhattak először az adventi vásárban nézelődők a Bizottság sátrával. A gyerekek számára tesztekkel, rejtvényekkel és színezőkkel készült a katasztrófavédelem, amely nagy sikert aratott a fiatalok körében. A bátrabbak több feladatot is megoldottak, miközben arról beszélgettünk velük, milyen esetekben kell értesíteni a tűzoltókat, mi a telefonszámuk, mit kell mondani a telefonba, mit kell tenni, ha tüzet észlelnek, és azt is megkérdeztük, hogyan készülnek az ünnepekre. A tűzmegelőzéssel kapcsolatos feladatok megoldásáért apró ajándékokat kaptak a gyerekek.

Mialatt az ifjabbak játszva tanultak, a felnőttek a Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság tájékoztató anyagait kapták meg a szén-monoxid érzékelők szabályos elhelyezése, a gázkészülékek felülvizsgálatának szabályai, a kémények karbantartása, és a lépcsőházak menekülő útvonalainak szabályai témakörben. Emellett egyéni kérdésekre is választ kaptak a gyerekeket kísérő felnőttek.

A tájékoztatók mellett az Országos Tűzmegelőzési Bizottság propaganda filmjeit is folyamatosan vetítettük a sátorban, amely nemcsak a felnőttek, de a gyerekek számára is figyelemfelkeltő volt.

Már az első nap is sikeresen zárult, hiszen a beszélgetések után két család is megfogadta, hogy szén-monoxid érzékelő biztosan kerül a karácsonyfa alá, és a gyerekek is az emlékezetükbe vésték,  hogy gyertyát még idősebb testvér felügyelete mellett sem szabad meggyújtani, az a felnőttek dolga.

A vásárba kilátogató érdeklődők egészen aranyvasárnapig kereshetik fel a Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság sátrát. Hétköznap délután négy órától este nyolc óráig, szombaton és vasárnap pedig délelőtt tíz órától este nyolc óráig várjuk a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. Ráadásként a pécsi tűzoltók minden nap délután öt órakor konyhatűz imitációt tartanak a helyszínen .

Szöveg: Kasza Anett tű. fhdgy.

Fotó: Kasza Anett tű. fhdgy./ Pandur Tamás tű. szds.