Soha ne öntsünk vizet az égő olajra! – bemutató az adventi vásárban

2013. december 22. 21:33

A szerdai naptól kezdődően aranyvasárnapig a Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság a pécsi adventi vásárban hívta fel a figyelmet a fűtési szezonnal és az ünnepekkel kapcsolatos veszélyekre.

Az adventi vásárban a katasztrófavédelem hivatásos állományának tagjai a gyerekek számára tesztekkel, rejtvényekkel és színezőkkel készültek, amely nagy sikert aratott a fiatalok körében. A tűzmegelőzéssel kapcsolatos feladatok megoldásáért apró ajándékokat kaptak a gyerekek.

Mialatt az ifjabbak játszva tanultak, a felnőttek a Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság tájékoztató anyagain olvashattak

  • a szén-monoxid érzékelők szabályos elhelyezéséről,
  • a gázkészülékek felülvizsgálatának szabályairól,
  • a kémények karbantartásáról, és
  • a lépcsőházak menekülő útvonalainak szabályairól, de a helyszínen tartózkodó tűzoltók készséggel álltak rendelkezésre az érdeklődő látogatók egyéb kérdéseire is.

Külön látványos érdekesség volt az ún. „konyatűz imitáció”, amellyel az ünnepek alatti sütés veszélyére hívták fel a figyelmet a tűzoltók.

A katasztrófavédők a kint tartózkodásuk alatt több alkalommal is bemutatták az érdeklődőknek, hogy a sütőn esetlegesen tűzön felejtett, és meggyulladó olajjal szemben mit kell tenni, hogy az élet- és vagyonbiztonság ne kerüljön komolyabb veszélybe.

A tűzoltók az imitáció során az erre kialakított szerkezeten olajat melegítettek, ami váratlanul meggyulladt. A bemutató alatt a helyszínen tartózkodó hivatásosok magyarázták el a nézőknek, hogy mi történik az olajjal, és ami a legfontosabb, hogy mi a teendő, ha véletlen otthon fordul elő ilyen eset.

Arra nyomatékosan felhívták a figyelmet, hogy az égő olajra vizet semmilyen esetben sem lehet önteni, mert a tűz elaludni nem, hanem a szétfröccsenő olajjal terjedni fog.

A helyes és eredményes tűzmegelőzési eljárást a tűzoltók a pécsi adventi vásárban bemutatták, amit az alábbi linken tekinthetnek meg.

 

Szöveg: dr. Sárkány Sándor tű. hadnagy