Ifjúságfelkészítés a mecseki cserkésztáborban

2014. július 29. 15:44

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai rendhagyó ifjúságfelkészítést tartottak ma a Mecsek közepén táborozó hetven cserkésznek.

Igazgatóságunk még 2013-ban kötött együttműködési megállapodást a VI. számú Cserkészkerülettel, amelynek egyik fő célja, hogy a katasztrófavédelem főügyelete naprakész információkkal rendelkezzen a nagy létszámú, erdőben táborozó csoportokról. Mára már bevett szokás, hogy meteorológiai riasztás esetén a szabadban tartózkodó csoportokat is figyelmezteti a katasztrófavédelem főügyelete. Baranya a villámárvizek szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb megyének számít országos szinten is, ezért kiemelten fontos, hogy az erdőben tartózkodó csoportok preventív felkészítése, és veszély esetén a kommunikációs csatornák jól működjenek.

A mai ifjúságfelkészítés a Kisvaszar-Bikág völgyben zajlott le, amelyen a 47. számú PCF Szent László Király Cserkészcsapat hetven táborlakója, és kísérői vettek részt. A program egyik fő témája a meteorológiai riasztások értelmezése, az egyes szintekhez köthető magatartási szabályok és a megelőző szabályok ismertetése volt. Dr. Polgár Miklós tűzoltó hadnagy, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság jogtanácsosa, aki maga is szintén aktív tagja a cserkészcsapatnak külön felhívta a figyelmet a villámárvízi jelenségekre, valamint beszélt az esemény gyors lefolyásából eredő veszélyekre is.

A felkészítés másik fontos témája a közösségi szolgálat volt. A katasztrófavédelem megyei szinten több fogadóintézménnyel is várja azokat a diákokat, akik az érettségihez szükséges közösségi szolgálatot polgári védelmi, tűzvédelmi vagy iparbiztonsági területen szeretnék teljesíteni. Azoknak a diákoknak ugyanis, akik 2016. január 1-je után érettségiznek, ötvenórányi közösségi szolgálatot kell teljesíteniük.

A cserkészek tájékoztatást kaptak az önkéntes polgári védelmi szervezetek megalakatásáról, azok működéséről és katasztrófa esetén történő alkalmazásukról is. Polgár Miklós elmondta, az önkéntes szervezetek megyei szinten és járási szinten is megalakultak, a további cél, hogy települési szinten is működjenek az önkéntes szerveződések. A cserkészek kiváló bázisát teremtik majd meg a jövőben az önkéntes polgári védelmi szervezeteknek, hiszen minden cserkész szívvel-lélekkel képes csinálni azt, ami mellett elkötelezte magát. Végül a Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság munkájáról és tevékenységéről is hasznos információkat hallhattak a tábor lakói.

A mai látogatás alkalmával minden 18. életévét betöltött személy jelentkezett az Igazgatóságunk által nyilvántartott önkéntes adatbázisába. Ők azok az emberek, akik a polgári védelmi szervezetek mellett, havária helyzet esetén segítséget nyújthatnak a hivatásos katasztrófavédelmi szervezeteknek.

Fotó: Köteles Petra