Felhívás a szabadtéri tüzek megelőzésére

2015. február 20. 10:54

A tavaszi tüzek, jellemzően a hóolvadás utáni, február-áprilisi csapadékmentes időszakra esnek. Ezekben a hónapokban kezdődik a kora tavaszi rét- és tarlóégetés.

A gondatlanul meggyújtott és nem kellően felügyelt tűz könnyen átterjedhet a környező erdőkre is. A tűz tovaterjedését segíti, hogy a vegetáció még nem zöldült ki, és az előző évről nagy mennyiségű elszáradt lágyszárú növényzet, illetve lomb található a területen, amely száraz időben könnyen lángra lobban.

A szabadtéri tüzek a természetben, a környezetben okozott súlyos károk, a lassan regenerálódó ökológiai pusztítások miatt jelentősek. Amennyiben a tűzmegelőzés érdekében folytatott prevenciós propaganda sikeres és hatékony, akkor az akár több milliárdos megtakarítást eredményezhet a nemzetgazdaságnak, az egész országnak.

A Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság egyik fő feladata, koordinálni és segíteni a tűzmegelőzéssel összefüggő feladatokat a megye területén.

A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében az alábbi fontos előírások betartására hívjuk fel a figyelmet:

A földhasználó köteles a termőföldnek nem minősülő ingatlanon a növényzet gondozását rendszeresen elvégezni, ha ez az ingatlan más célú hasznosításának megfelelő terület felhasználást nem akadályozza, illetőleg nem korlátozza (mellékhasznosítás).

A földhasználó köteles a termőföldet művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítani, vagy termelés folytatása nélkül a talajvédelmi előírások betartása mellett a gyomnövények megtelepedését és terjedését megakadályozni (hasznosítási kötelezettség).

A tavaszi és nyári időszakban a szabadtéri területeket meg kell tisztítani a száraz fűtől.

Kellő figyelmet kell fordítani a települési utak környezetének tisztán tartására.

A kerti hulladékokat szükség szerint el kell szállítani a településekről.

A kirándulóknak fontos tudnia, hogy csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet. Ha befejezték a szabadtéri sütés-főzést, vagy a kerti hulladék égetését, akkor a tüzet minden esetben oltsák el vízzel és takarják le földdel. Az égetésnél mindig legyen a közelben kerti szerszám a szél által elfújt avar összeszedésére, illetve ha van kerti locsolóeszköz, szükség esetén azt is használják. A dohányzók pedig minden esetben oltsák el az égő cigarettacsikket, mert az is könnyen tüzet okozhat.

Március 5-én hatályba lép az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely új előírásokat határoz meg a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozóan is. Mielőtt tüzet gyújtanának, tájékozódjanak a megváltozott szabályokról az alábbi linken:

http://regi.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=tuzmegelozes_otsz_index

Amennyiben mégis tűzeset következik be, annak észlelésekor az első és legfontosabb feladat a kezdeti tüzek eloltásán túlmenően az, hogy arról a 105-ös segélyhívó telefonszámon haladéktalanul értesíteni kell a katasztrófavédelmet.

Tűzgyújtási tilalommal és erdőtüzekkel kapcsolatos további információkat regi.katasztrofavedelem.hu vagy a www.nebih.gov.hu oldalon talál!