II. Rendőr - és Tűzoltónap a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság udvarán

2015. május 04. 13:10

A borongós idő ellenére, szép számú érdeklődő jött el tegnap az Igazgatóságra, ahol a II. Rendőr- és Tűzoltónap került megrendezésre.

A rendezvény délelőtt 10 órakor kezdődött, és már ekkor megtöltötték a gyermekek és a felnőttek az gépjárművek közlekedésére használt rámpát.

A programok előtt Mácsai Antal mk. tű. ezredes, megyei igazgató és Dobó Ferenc r. ezredes, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóságának vezetője köszöntötte a kilátogatókat, a közreműködő rendőröket, tűzoltókat, polgárőröket, önkéntes tűzoltókat, és minden szervezetet, aki támogatásukkal, vagy jelenlétükkel segítséget nyújtottak abban, hogy a múlt heti elismerési ünnepséget követően, a nyilvánosság számára szervezett majális is sikeresen záruljon.

A megnyitó után, a sokak által várt tűzoltósági bemutató következett. A Pécsi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltói egy imitált szobatűzhöz érkeztek, és oltották el. A bemutató alatt Bacher Csaba tű. százados, pécsi tűzoltósági felügyelő kommentálta az eseményeket, valalmint egyúttal felhívta a jelenlevők figyelmét a nyári időszak veszélyeire is. 

A tűzoltást követően a rendőrkutyák következtek. A rendőrségi bemutató során az érdeklődök számára bemutatták, hogy a kutyák hogyan teljesítik a gazdáik utasítását, hogyan jelzik, ha kábítószert érzékelnek, illetve őrzéssel, védelemmel kapcsolatos feladatokat is végrehajtottak.

A rendezvény során a kilátogatók megtekinthették a katasztrófavédelem, a rendőrség, a polgárőrség és a mentőszolgálat gépjárműveit, felülhettek a rendőrmotorokra is.

A rendőrség kollégái látványporozással, ujjnyomatvétellel, fegyverzeti bemutatóval, játékos KRESZ feladatokkal, prevenciós tájékoztatókkal, kerékpár gravírozással, és toborzó információs pulttal várták a gyerekeket és a felnőtteket.

A polgárőrség statikus bemutatóval, kerékpáros ügyességi pályával és elektromos kismotorokkal fogadta a kíváncsi fiatalokat.

Az udvar tele volt a gyerekek számára érdekes, és szórakoztató programokkal: lovagolhattak, gokartozhattak, kipróbálhatták a füstsátrat, ugrálhattak a légvárban, valamint a trambulinon is, de a Rovitex Kft. kreatív sátrában - varrónő segítségével - egyszerűbb figurákat is készíthettek. Az arcfestés mellett lufihajtogató is várta a kicsiket, és a kívánságaik szerinti állatokat készítette el nekik.

A Szigetvári Takarék információs sátorral elsősorban a felnőtteket, míg színezőkkel és lufikkal a gyerekeket várta.

A bátrabbak kipróbálhatták az airsoft lövészetet és az íjászatot is, míg a kreatívabbak pedig az aszfaltrajz versenyen diszíthették fel a laktanya udvarát.

Nagy népszerűségnek örvendett a kisvasút, valamint a Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület által felállított kötélpálya is, ahol egészen a rendezvény végéig kígyóztak a sorok.

Délután megérkezett Mancs, a szuperhekus is, aki bemutatójával örvendeztette meg a gyerekeket. A kutyus után habparti következett, majd összemérték erejüket az erős ember versenyben a vállalkozó kedvűek.

Bár végig lógott az eső lába, mégis szép számmal látogattak ki a II. Rendőr- és Tűzoltónapi majálisra, és egy egész napra megtelt a laktanya udvara vidám gyermekzsivallyal, önfeledt, mosolygós arcokkal.

 

Fotó: Tóth József