Mindennapi szuperhősök a megyei gyermeknapokon

2015. június 01. 13:01

Nagyszabású gyermeknapi rendezvénnyel várták vasárnap a gyermekeket Pécsett. A szuperhősök köré szervezett programok közül a tűzoltók sem maradhattak ki. De nem csak a megyeszékhelyen voltak látványos bemutatók, a hét utolsó napján megyeszerte megnyíltak a tűzoltólaktanyák kapui a látogatók előtt.

Becslések szerint tizenhatezer látogatót vonzott az Expo Centerben és a Zsolnay-kulturális negyedben megrendezett programsorozat.

Az Expón a tűzoltójárművek és felszerelések mellett, konyhatűz imitáció, tűzoltós játék, szén-monoxid installáció, kirakós és rajzolós feladatok is várták a kicsiket, nagyokat.

Az érdeklődők ezt mind közelről megcsodálhatták, kipróbálhatták az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által biztosított sátoránál. A legtöbb érdeklődőt természetesen a konyhatűz imitáció bemutatója, és a tűzoltó autó vonzotta. A nyári melegben önfeledten játszottak a gyerekek a „tűzoltó vizes játékkal”.  A sátornál, a tűzmegelőzéssel kapcsolatos feladatok megoldásáért apró ajándékokat kaptak a gyerekek.

A szórakozás mellett, a kísérőkhöz, szülőkhöz is hasznos információkat juttatott el a Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság. A bizottság képviselői minden nagyobb rendezvényen képviseltetik magukat, ahol szórólapokat és apró ajándékokat osztanak a megelőzés jegyében. A szabadtéri tüzek kialakulásával kapcsolatos tudnivalók mellett, a szén-monoxid mérgezések megelőzése is terítéken volt.

Akik nem tudtak betelni a tűzoltójárművekkel és felszerelésekkel, azok előtt egész vasárnap nyitva álltak a megye tűzoltólaktanyái is.

Mohácson a hivatásos tűzoltók mellett, a majsi önkéntesek és a Pélmonostori tűzoltóság képviselői is várták a gyerekeket. Majsról mintegy negyven diák, Mohácsról pedig több tucat érdeklődő látogatta meg a tűzoltólaktanyát.

A rendezvény színvonalát emelte, hogy a délelőtt folyamán az önkéntes tűzoltók is bemutatták a rendelkezésükre álló tűzoltó technikákat, ezáltal a gyerekek megismerkedhettek a készenléti szerekkel és különleges felszerelésekkel. A nap során próbariasztásokkal, a laktanya, a szerek bemutatásával valamint egy műszaki mentési bemutatóval is sikerült színesíteni a programot a gyermekek nagy örömére.

Szigetváron is egész vasárnap érkeztek a látogatók a laktanyába, ahol a járművek bemutatása mellett, több próbariasztásra is sor került.

Fotók: Tóth József, Mohácsi HTP, Szigetvári HTP