Pécsi Napok 2015 - és ami mögötte van

2015. szeptember 17. 13:52

Két helyszínen közel száz program várja szeptember 17-től a baranyai megyeszékhelyre látogatókat. A tizenegy napos fesztiválnak a Szent István tér (Sétatér) és a Széchenyi tér ad otthont. A szervezők reményei szerint a szó szoros értelmében felhőtlen szórakozás várja majd a résztvevőket, amelyhez az is hozzájárul, hogy a biztonsági előkészületek már hosszú hetekkel ezelőtt megkezdődtek.

A tömegrendezvények mindig rejtenek magukban veszélyt, kiváltképp akkor, ha valamilyen váratlan esemény –például egy szélsőséges meteorológiai helyzet – megzavarja a programsorozatot. A résztvevők biztonsága érdekében 2011 óta a zenés, táncos rendezvények biztonságosabbá tételét jogszabályban is rögzítették. Ennek értelmében Biztonsági tervet kell készíteni, amely tartalmazza a szervezők elérhetőségeit, a rendezvény szabályainak az ismertetését, a helyszín elhagyásának, kiürítésének rendjét és a biztonsági személyzet feladatait. A dokumentum külön kitér a résztvevők vizuális és audiális veszélyhelyzeti tájékoztatására, szükség esetén kivetítő útján és hangosító eszközök segítségével látják el a legfontosabb tudnivalókkal a téren tartózkodó embereket. A Biztonsági terv részét képezi a meteorológiai riasztási terv, és azon menekülési útvonalak kijelölése, amely lehetővé teszi a tömegrendezvény helyszínének gyors és balesetmentes kiürítését.

A pécsi katasztrófavédelmi kirendeltség szeptember 9-én tartotta meg azt az előzetes helyszíni szemlét, amely során vizsgálták a tűzvédelmi szabályok betartását, és a benyújtott biztonsági dokumentációk megvalósulását. Külön figyelmet szenteltek a tűzoltási felvonulási utak fenntartására és a rendezvényt biztosító személyzet tűzvédelmi oktatására. A szemlén nem találtak hiányosságot, így, mint elsőfokú tűzvédelmi hatóság, hozzájárultak a rendezvény megtartásához.

A szórakozók biztonság érdekében nem csak a rendezvényt megelőzően, de a programok ideje alatt is mindent megtesznek a szervezők és a hatóságok a valóban felhőtlen kikapcsolódásért.  

 

 

Jó tanácsok a részt vevők számára:

  • Mielőtt részt venne, nagy tömegeket vonzó rendezvényen, tájékozódjon előre a várható időjárásról, a rendőrségi intézkedésekről, az esetleges korlátozásokról! (Az időjárás előrejelzésről, a meteorológiai figyelmezetésekről és riasztásokról itt tájékozódhat.)
  • A rendezvény során mérlegelje, hogy a tömegbe, vagy annak szélére áll. Pánik esetén a tömeg közepéből nehezebb elhagyni a területet.
  • Babakocsival, kisgyermekkel, idős emberrel tömegbe állni nem ajánlott.
  • Amennyiben kiürítésre kerül a sor, kövesse a szervezők utasításait, és maradjon higgadt!
  • A tömeg sodrása elől próbáljon egy fix, stabil tárgyhoz húzódni (fal, oszlop stb.)!
  • Vihar esetén ne álljon fa alá!
  • Fontos a "Lassan járj, tovább érsz" mondás gyakorlati alkalmazása. Ha normális léptekkel haladnak az emberek, könnyebben eljutnak a kijáratig és átjutnak rajta, mintha rohannának.
  • Maradjunk nyugodtak, higgadtak! Vigyázzunk társainkra!
  • Ha sérült embert látunk, vigyük védett helyre. Nyugtassuk meg, öntsünk belé erőt! Minél hamarabb értesítsük a mentőket a 104-es telefonszámon!
  • Az országos tűzgyújtási tilalom továbbra is érvényben van, ezért égő cigaretta csikket soha ne dobjon el! Ha bárhol tüzet észlel, hívja a 105-ös segélyhívó telefonszámot
  • Ha nagy villámlással járó vihar közeleg, vagy kap el minket, húzódjunk be valahová (ne magányosan álldogáló fa alá). A legjobb egy ház vagy egy üzlet. Ha gépkocsiban ülünk, az ablakokat zárjuk be, a fém részeket ne érintsük meg.