Tűzmegelőzésről a Pécsi Napokon

2015. szeptember 26. 08:25

Két helyszínen, közel száz program várta a Pécsi Napok 2015 keretében a baranyai megyeszékhelyre látogatókat. A tizenegy napos fesztiválnak a Szent István tér (Sétatér) és a Széchenyi tér adott otthont. A héten a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Megyei Tűzmegelőzési Bizottság is kilátogatott a helyszínre, ahol a gyermekeket játékos feladatok, és egy tűzoltóautó, míg a felnőtteket tűzmegelőzési tájékoztatók várták.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság ebben az esztendőben ismét meghirdette a tűzmegelőzés hónapját. Ebben a hónapban a legnagyobb kiállításokon, vásárokon, jeles napokon, ünnepségeken tizenhét területi tűzmegelőzési bizottság jelent meg kiállítói standdal.

Így történt Baranya megyében is, ahol a Megyei Tűzmegelőzési Bizottság a Pécs Napok 2015 keretében fordult tájékoztatóval az emberekhez. A rendezvényen tűzmegelőzési szakemberek adtak információ és nyújtottak segítséget tűzvédelemmel és más szakkérdésekkel kapcsolatban. Az őszi időszakban két fontos kérdéskör is felmerül, egyrészt a szén-monoxid mérgezések megelőzése, másrészt a szürettel összefüggő mustgázmérgezés.

Országos és megyei szinten is fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a szén-monoxid mérgezéseknél elsősorban a mérgező gáz kialakulását, a kéményben való visszaáramlását, illetve feldúsulását kell megakadályozni, a megfelelő típusú és körültekintő módon üzemeltetett szén-monoxid-érzékelő csak a szükséges intézkedések megtétele után tud valóban életet menteni. A megelőző intézkedéseket minél hamarabb meg kell tenni, hiszen a fűtési szezon alig hamarosan kezdődik.

Az őszi időszak másik jellemző balesete a mustgázmérgezés. A borospincékben a must erjedésekor fejlődő szén-dioxid a levegőnél nehezebb, ezért a padló közelében kezd feldúsulni. A tragédiák megelőzése érdekében a szakemberek az javasolták, hogy mindenki maga elé tartott égő gyertyával menjen a talajszintnél mélyebben lévő borospincékbe az erjedést követő időszakban. A biztonságot tovább növeli a szén-dioxidot automatikusan érzékelő eszközök használata.

A Pécsi Napok 2015 keretében nem csak a felnőttekhez fordult a Katasztrófavédelem, hanem a gyerekekhez is. A helyszínen volt egy tűzoltó gépjármű is, amelyet a kilátogató gyermekek megtekinthettek, a tűzoltók ruháját felpróbálhatták, és még be is ülhettek az autóba, így igazi tűzoltónak érezhették magukat.
A sátorban játékos feladatokat kaptak a gyerekek, és a helyes megoldásokért ajándék járt.

Annak ellenére, hogy az időjárás nem volt kegyes a szabadtéri programhoz, sok érdeklődő látogatta meg a Katasztrófavédelem standját.