Trombi is megelevenedett az "Animárcius" programsorozaton

2016. március 11. 10:38

Március első hetében rendezte meg Pécsett az Apáczai ÁMK Művelődési Ház és a Total Art Művészeti Egyesület az „Animárcius” elnevezésű programsorozatot. A filmhez és az állóképhez kötődő kiállításból és bemutatóból „Trombi a tűzmanó”, és néhány hasznos tűzmegelőzési tudnivaló sem maradhatott ki.

„Az animáció nem csupán filmes technika, hanem a nevében rejlő jelentése szerint a teremtést ígérő, önálló műfaj. Kettős eredete a filmhez és az állóképhez köti, hiszen az életből kiemelt állóképek filmtechnikai módszerekkel történő életre keltésével valósul meg az új vizuális élmény, alkotás” – olvasható a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának weboldalán.

A programsorozat négy napján több mint ezer diák látogatott el az Apáczai ÁMK Művelődési Házba, ahol a tanulók megismerhették a hagyományos rajzfilmkészítést eredeti rajzokkal, képekkel, technikával bemutatva. Lehetőséget kaptak többféle animációs trükk kipróbálására egyénileg és csapatmunkában is.

A foglalkozásokon tiszteletét tette Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Horváth Mária Balázs Béla-díjas, Katona József-díjas rendező és Vácz Péter nemzetközileg többszörösen elismert rendező is.

A rendezvény részeként Kasza Anett tűzoltó százados, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai tartott tűzmegelőzési előadást a diákoknak. A prezentációból megtudhatták a nebulók, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk a hétköznapokban, és miként lehet ellenük védekezni. Azt, hogy mik az égés feltételei, kísérlet keretében mutatta be az előadó, amit a vállalkozó kedvű gyerekek ki is próbálhattak. Természetesen Trombi sem maradhatott ki az előadásból, a tűzmanóhoz kapcsolódó feladatlapokat nagy örömmel fogadták a gyerekek, akik a helyes megoldásokért a Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság ajándékait kapták meg.