Látványos bemutatók, szórakoztató programok, vidám gyerekek - ez történt a III. Rendőr- és Tűzoltónapi Majálison

2016. május 08. 08:48

Szombaton a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság udvara megtelt vidám gyerekekkel, sok érdeklődővel, mert a III. Rendőr- és Tűzoltónapi Majálison a rendvédelmi-, valamint együttműködő szervek, támogató szervezetek színes programokkal várták őket.

A rendezvény első látványos eleme a mentőhelikopter érkezése volt. Ahogy landolt a gép, máris özönlöttek a kíváncsi gyereket a légi járműhez.

A III. Rendőr- és Tűzoltónapi Majálist Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg. Az államtitkár örömét fejezte ki, hogy a rendvédelmi szervek közösen szervezik a majálist, és bíztatta a gyerekeket, hogy alaposan tekintsenek bele a rendőrök, tűzoltók, katonák, polgárőrök életébe, próbálják ki a felszereléseket, a munkájukhoz használt eszközöket, mert erre nem minden nap adódik lehetőség. Dr. Hoppál Péter megköszönte a tűzoltók, rendőrök Pécsért, és Baranya megyéért végzett áldozatos, kitartó munkáját, kiemelte azt a szervezettséget, amit egy-egy beavatkozás során az állampolgárok tapasztalhatnak. Az államtitkár köszöntője végén utalt arra, hogy a tűzoltók hamarosan méltó körülmények között fognak dolgozni, mert két új laktanya is épül Pécsen.

Ezt követően Dobó Ferenc rendőr ezredes, rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes díjakat adott át a „Házhoz megyünk” megelőző vagyonvédelmi vetélkedő döntőseinek, majd Mácsai Antal tű. ezredes, főtanácsos igazgató köszöntötte a jelenlevőket. A mai napon keressétek a tűzoltókat, rendőröket, kérdezzetek bátran, mert mi mindenre válaszolunk Nektek - bíztatta a gyerekeket az igazgató.

A megnyitót követően következtek a bemutatók. Először a pécsi tűzoltók egy frontális ütközéshez érkeztek, ahol tűzoltási és műszaki mentési feladatokat is el kellett látniuk. Az egyik gépjármű a káreset következtében kigyulladt, míg a másik autóból egy bent rekedt személy kellett kimenteniük, és a mentősöknek átadniuk. A következő bemutatóban a rendőrkutyáké volt a főszerep, majd érkeztek a kommandósok, akik kábítószer-kereskedőket értek tetten, és némi tűzharcot követően valamennyit bilincsben vitték el. A szép számú közönség nagy érdeklődéssel figyelte a bemutatókat, és hangos tapssal köszönte meg a tűzoltók és a rendőrök produkcióját.

Délután a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar játszott a vendégeknek, ami szintén nagy sikert aratott.

A rendezvényre kilátogatókat közlekedésbiztonsági szerencsekerék, KRESZ-puzzle, bűnmegelőzési labirintus várta, de vagyonvédelmi tanácsokat is kaptak az érdeklődők. A bátrabbak kipróbálhatták a kötélpályát, a füstsátorban légző felszereléssel megkereshették a sátorban "elrejtett" dolgokat. A polgárőrség elektromos, valamint robbanómotoros járművekkel érkezett, ami nagy népszerűségnek örvendett a nap folyamán, míg a katonák különböző fegyvereket mutattak be.

A majálison a gyerekek lovagolhattak, airsoft fegyverekkel, valamint íjjal is lőhettek. Rendszeres kelléke majálisnak - így itt sem marahatott el - a trambulin, a légvár, a gokart, a kisvasút, és az arcfestés is, ami a laktanya udvarán várta a fiatalokat. Minden órában cukorágyú dördült el, a gyerekek pedig lelkesen szedhették fel kilőtt cukorkákat. Az utolsó „műsorszám” pedig a habparti volt.

Bár az eső keretbe foglalta a rendezvényt, de az érdeklődőket így sem tántorította el, több mint kétezren voltak kíváncsiak a III. Rendőr- és Tűzoltónapi Majálisra.

 

A majálison készült videó az alábbi linkre kattintva érhető el:

https://www.youtube.com/watch?v=X2vsSmTuh6A

Fotó: dr. Sárkány Sándor tű. alezredes/Köteles Norbert tű. százados