A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviselőinek részvételével 2016. július 4-én tartotta egyeztető ülését a Baranya Megyei Aratási Koordinációs Bizottság

2016. július 05. 16:27

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei Igazgatóságán tartotta ülését a Baranya Megyei Aratási Koordinációs Bizottság, melyen a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviselői is részt vettek

A bizottsági ülésen Turós Izabella igazgató ismertette a megye ezévi aratási helyzetképét, felvázolta a résztvevőknek az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat, mezőgazdasági trendeket.

Az aratási terméseredmények kiértékelése után Fischer András tű. alezredes, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági szolgálatának vezetője összefoglalta az aratással összefüggő legfontosabb tűzvédelmi szabályokat, előadásában a tűzesetek megelőzésére helyezte a hangsúlyt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság az Országos Tűzvédelmi Szabályzattal összhangban tájékoztató kiadványban is összefoglalta az aratással kapcsolatos legfontosabb tűzmegelőzési tudnivalókat és információkat, mely a honlapon mindenki számára elérhető. Előadásában kitért a mezőgazdasági vontató-és lassú járművekre vonatkozó, veszélyes áruszállítással összefüggő jogszabályi előírásokra is.

Mindezeket követően Dr. Király Zita, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági szolgálatvezető-helyettese részletes tájékoztatást adott az öntözési tevékenységgel kapcsolatos módosult jogszabályi környezetről. Kielemezte az EU nitrát-irányelvvel kapcsolatosan lefolytatott hatósági ellenőrzési tapasztalatokat. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy melegben a halastavak oxigénállapota is csökken, emiatt a benne élő halállomány védelme érdekében azokat gyakrabban szükséges levegőztetni.

A Koordinációs Bizottság kitűnő platformja a résztvevők közötti együttműködés elmélyítésének, a tapasztalatok, ismeretek megosztásának.