Tűzmegelőzési bemutatót tartottak Szigetváron

2016. szeptember 12. 15:15

A napokban rendezték meg Szigetváron, az immár hagyománynak tekinthető XVIII. Végvár Kupát. A tornát rendszerint a város által szervezett Zrínyi napok ünnepség ideje alatt tartják. A sporteseményhez az idei évben tűzmegelőzési tájékoztatás is kapcsolódott.

A sportrendezvény ideje alatt közel százötven diák látogatott el a sportpálya mellett felállított tűzmegelőzési sátorba, ahol hasznos megelőzési ismereteket szereztek a nebulók. A bemutatón öt általános iskolai osztály képviseltette magát, köztük a Dél-Zselic Középiskola Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola és az Istvánffy Miklós Általános Iskola diákjai és tanárai.

A Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság a lehető legtöbb rendezvényen képviselteti magát, és adja át a tűzmegelőzési tudást a látogatóknak. A legkisebbek mesefilmmel és színezéssel töltötték az időt, a nagyobbakat pedig a tűzoltógépjárművek, és azok szakfelszerelései kötötték le. A tűzmegelőzési jegyében azt is láthatták a látogatók, miként kell szabályosan és biztonságosan eloltani a serpenyőben meggyulladt olajat.

A legtöbben tudták, hogy nem szabad a meggyulladt olajat vízzel oltani, hiszen az égő olajba öntött víz hatására az olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből. Ennek ellenére a nebulók nagy része mégis meglepődött, mikor testközelből látta, hogy miként reagál a forró olaj és a víz. A katasztrófavédelem munkatársai elmagyarázták a diákoknak mit is láttak pontosan. A jelenség magyarázata egyszerű: a víz sűrűsége nagyobb az olajénál. Amikor az égő olajba a vizet beleöntjük, az az edény aljára süllyed, azaz az olaj alá. A magas hőmérsékletű olaj hatására a vízből pillanatok alatt gőz keletkezik, amely már jóval könnyebb az olajnál és robbanásszerűen tör ki az edényből.

A beszélgetés alkalmával arra is fény derült, hogy egy ilyen konyhai baleset miatt a közelben tartózkodók akár égési sérüléseket is szenvedhetnek, a konyhában lévő tárgyak pedig meggyulladhatnak.