Tűzhelyen felejtett olaj gyulladt meg

2016. november 02. 10:15

Tűzhelyen felejtett olaj gyulladt meg Kátoly településen vasárnap délelőtt.

A tűz következtében elégett a párelszívó, károsodtak a közelben lévő berendezési tárgyak és egy műanyag nyílászáró is. A mohácsi hivatásos tűzoltók légzőkészülékben kezdték meg a felderítést, ekkor már csak a tűzhely gázrózsáin égett a tűz. Elzárták a konyhában használt propán-butángázpalackot, majd kivitték azt a szabadba. A beavatkozók átvizsgálták az ingatlant, de a tűz másban nem tett kárt. Végül kivitték az elszenesedett berendezési tárgyakat az udvarra. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

A legtöbb esetben az okozza a problémát, hogy az ilyen jellegű tüzeket vízzel próbálják oltani az emberek. Ez a lehető legrosszabb megoldás. Az égő olajba öntött víz hatására ugyanis az olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből. Emiatt a közelben tartózkodók égési sérüléseket szenvedhetnek, a konyhában lévő tárgyak pedig meggyulladhatnak. A jelenség magyarázata egyszerű: a víz sűrűsége nagyobb az olajénál. Amikor az égő olajba a vizet beleöntjük, az az edény aljára süllyed, azaz az olaj alá. A magas hőmérsékletű olaj hatására a vízből pillanatok alatt gőz keletkezik, amely már jóval könnyebb az olajnál és robbanásszerűen tör ki az edényből.

Helyes oltási módok:

- Az égő lábosra, olajsütőre tegyünk fedőt, így az égés azonnal megszűnik – és zárjuk el (kapcsoljuk ki) a tűzhelyet.
- A kereskedelmi forgalomban kapható lángmentesített takaróval fedjük le az égő edényt.
- A konyhában tartsunk készenlétben olyan tűzoltó készüléket, amellyel a konyhában keletkező bármilyen tűz (elektromos, olaj) biztonsággal eloltható.