Ismét a fűtési szezonhoz köthető tűzesetek történtek

2016. december 07. 08:20

Kettő, a fűtési szezonhoz köthető káresethez riasztották a Baranya megyei tűzoltókat kedden.

Egy Pécs-Mecsekoldali családi ház alagsorában keletkezett tűz tegnap este. Az alagsori helyiségben egy gázkazán működött, mellette papírhulladék és műanyag vödrök voltak. Vélhetően a kazán hőcserélője romlott el, amelyből csöpögni kezdett a forró víz. A víz zárlatot okozott a berendezés elektromos rendszerében, a vezetékek, műanyag részek megolvadtak, amely meggyújtotta az alatta lévő papírhulladékot és műanyag vödröket. A pécsi tűzoltók rövid időn belül eloltották a lángokat, amelyek így nem terjedtek tovább. Az ingatlan elektromos hálózata és a vezetékes gáz további felülvizsgálatig nem használható a házban.

A sellyei tűzoltókat Markóc településre riasztották, ahol egy Fő utcai családi ház egyik gerendája izzott. A beavatkozók megszüntették az izzást, amelyhez az egyik szoba mennyezetét is meg kellett bontaniuk. A kéményseprő-ipari közszolgáltató szakemberei szerdán fogják elvégezni a szükséges munkálatokat. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

2016-ban már harminchét olyan eset tűzeset történt a megyében, amely a fűtési szezonhoz köthető, és további kilenc alkalommal szén-monoxid-mérgezés veszélye állt fenn. Megelőzésben segíthet, ha betartják a legfontosabb kapcolódó szabályokat:

Kéménytüzek megelőzése

Gázkészülékek felülvizsgálata

Égéstermék elvezetőkre vonatkozó szabályok

Fűtőberendezések biztonságos használata

 

Fotók: Sellyei K. Őrs