Szén-monoxid télen, nyáron

2017. május 15. 13:11

A fűtési szezon végével csökken valamelyest, de nem szűnik meg teljesen a szén-monoxid-mérgezés kialakulásának veszélye.

Az egész évben használt gázüzemű átfolyós vízmelegítők, bojlerek és az időszakosan használt fatüzelésű kályhák, kandallók karbantartásának elmulasztása esetén a fűtési szezonon kívül is fennáll a szén-monoxid mérgezés kialakulásának kockázata.

Májusban eddig országosan nyolc esetben riasztották a tűzoltókat a mérgező gáz miatt. Ebben a hónapban négy ember szenvedett valamilyen fokú mérgezést, egy emberen pedig már nem lehetett segíteni.

Az elmúlt évekhez képest szokatlanul hideg tavaszi időjárás miatt a fűtési szezon kitolódott, emiatt a tüzelő-fűtő berendezések fokozott igénybevételnek voltak kitéve. Az eszközök karbantartását célszerű a következő fűtési szezon előtt, még a nyár folyamán betervezni.
Vannak azonban olyan eszközök, amelyek karbantartás hiányában, vagy szabálytalan bekötés esetén a fűtési szezonon kívül is veszélyt jelenhetnek.

A szén-monoxiddal kapcsolatos balesetek több mint fele a fürdőszobákban történik. Az okok között pedig a levegő-utánpótlás hiánya szerepel az első helyen. A gázüzemű átfolyós vízmelegítők, vagy a bojlerek és a páraelszívók egyidejű működése esetén egy teljesen zárt fürdőszobában percek alatt elhasználódik a rendelkezésre álló levegő. Az így keletkező vákuum hatására az égéstermékek visszaáramlanak a kéményből a készülékbe, majd a fürdőszobába.á


Forrás: BM OKF