Gyermeknapi programok a tűzoltókkal

2017. május 29. 10:00

Rengeteg kisgyermek álma válhatott valóra a hétvégén, hiszen a katasztrófavédelem idén is megnyitotta a tűzoltószertárak kapuit a Nemzetközi Gyermeknap alkalmából, immár negyedik alkalommal.

Bár a megyében több tucat rendezvény várta a legkisebbeket, a tűzoltóságok mégsem maradtak ki a családi programok közül.  Minden órában próbariasztást tartottak részükre, és azt is megnézhették, hogyan öltöznek fel a tűzoltók, és indulnak el a laktanyákból megkülönböztető fény és hangjelzéssel. A legnagyobb érdeklődés Pécsett volt, ahol folyamatosan érkeztek a látogatók, több száz gyermek töltötte a gyermeknap egy részét a laktanyában. A járművek és  a felszerelések bemutatása mellett, vízzel célba locsoló tűzoltós játék is szórakoztatta a legkisebbeket.

Az elmúlt négy évben gyerkőcök tömege ismerkedhetett meg a tűzoltók izgalmas életével. A tűzoltószertár egy olyan speciális környezet, ahová csak ritkán juthatnak be látogatók. Most vasárnap azonban gyermekek, szüleik és a tűzoltóautók szerelmesei is megtekinthették a laktanyát, a tűzoltók járműveit és a különleges felszereléseket.

Baranya megyében, Pécsett, Komlón, Mohácson, Siklóson, Szigetváron, Sellyén és Véménden is nyitva álltak a tűzoltó laktanyák az érdeklődők előtt. A hivatásos tűzoltóságok mellett, Pécsett, Szabadszentkirályon, Szentlőrincen és Majson az önkéntes tűzoltó egyesületek is szeretettel várták a családokat május utolsó vasárnapján.

A nyitott szertárkapuk program mellett, több városban is gyereknapi rendezvényeket tartottak. Siklóson a várban, Mohácson, a Széchenyi téren, Pécsett pedig az Expo-centerben várták a legkisebbeket. A tűzoltók járműbemutatókkal és habpartival szórakoztatták a gyerkőcöket. A rendezvényeken a tűzmegelőzési bizottság sátrával is találkozhattak az érdeklődők, ahol amíg a gyerekek rajzoltak, szüleik a legfontosabb tűzmegelőzési információkról is hallhattak.

 

Fotók: Dénes Zsolt (Siklós KVK), Zöldföldi Csaba (Mohács HTP)