Tűzmegelőzés a Szentlőrinci Gazdanapokon

2017. augusztus 14. 09:43

Ebben az évben már huszonnegyedik alkalommal rendezték meg a Szentlőrinci Gazdanapokat, ahol a Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság is a kiállítók közt szerepelt.

Az agrár-szakvásár elsősorban a legújabb termeléstechnológiáknak, gépeknek, innovatív fejlesztéseknek, állatkiállításnak, kis- és nagytermelőknek, külföldi partnereknek, üzletembereknek és nem utolsó sorban a közönséget vonzó szakmai és szórakoztató programoknak ad teret. A látogatók a Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság sátrával is találkozhattak a helyszínen.

A tűzmegelőzési bizottság lehetőség szerint, a legtöbb, nagy tömegeket vonzó megyei rendezvényekre települ ki, hiszen közvetlen módon így lehetséges a legkönnyebben beszélgetni az emberekkel. A szezonális tűzmegelőzési tájékoztatás az alapvető cél, de előfordul, hogy speciális kérdésekkel is megkeresik a szakembereket.

A Gazdanapokon most a Szabadszentkirályi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai várták az érdeklődőket. Az önkéntesek tudatában vannak azzal, hogy munkájuk és jelenlétük nagymértékben hozzájárul Szabadszentkirály és a környékbeli lakosok biztonságához. Az aktív munka, tűzoltói beavatkozás mellett, azonban a megelőzés és a lakosságtájékoztatás is ugyanolyan fontos, mert így elkerülhetők a gyakran anyagi kárt, illetve sérülést eredményező esetek.

A hétvégi propaganda-tevékenység, a rendezvény jellegéhez igazodva, főként a szabadtéri tűzesetek, a mezőgazdasági munkálatokkal összefüggő káresetek és az elektromos tüzek megelőzése témakörök köré épült.  De természetesen más kérdésekben is készséggel álltak rendelkezésre az önkéntes tűzoltók.

A tájékoztató munka mellett, az önkéntesek biztosították a Nemzeti Vágta előfutamaként megrendezett Szentlőrinci Vágta programot is. A nagyszámú nézőközönség és az éghető anyagokból kialakított pályavonal ugyanis kiemelt kockázatot jelentett.

A rendezvény a tervek és az előírt programok szerint zajlott lett, káresemény és tűzoltói beavatkozás nélkül.  

 

 

Fotó: Dr. Kasza Anett tűzoltó százados/ Szabadszentkirály ÖTE