Vasárnap gyújtjuk meg az első gyertyát

2017. november 28. 11:29

Komoly károkat okozhat egy eldőlt gyertya is, fontos, hogy betartsuk a biztonsági szabályokat!

Az adventi időszak a karácsony előtti negyedik vasárnappal kezdődik meg és karácsonykor ér véget. Ilyenkor a hagyományoknak megfelelően sok otthonban gyújtják meg az adventi koszorú gyertyáit. A karácsonyi időszakban díszítésként is sok gyertyát és mécsest használnak az emberek, ezek könnyen okozhatnak baleseteket. A statisztikák is azt mutatják, hogy az ünnep idején megnő a lakástüzek száma, sokan ugyanis felügyelet nélkül hagyják az égő mécseseket.

Az ilyen tűzesetek kiváltó oka leggyakrabban az, hogy az égő mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el, a keletkező lángok a különböző textíliákon, függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Az adventkor használatos koszorúk, amelyek jellemzően könnyen éghető anyagokból készülnek, szintén nagy odafigyelést igényelnek.

A lakástüzek, illetve az azokból fakadó tragédiák elkerülhetőek a meggyújtott gyertyák helyének körültekintő megválasztásával. Minden esetben fontos éghetetlen anyagú alátétet használni, ezzel ugyanis megakadályozható, hogy a mécses, vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. Célszerű azok közeléből minden gyúlékony anyagot eltávolítani, emellett figyelni kell arra is, hogy a mécsest, gyertyát stabil helyre rakjuk, ahol nem dőlhet fel, és ahonnan nem eshet le. E szabályok szem előtt tartásával megakadályozhatjuk, hogy otthonunkban tűz keletkezzen.